Texas u strahu od gradnje naftovoda

Naftovod Keystone XL dug je 1.900 kilometara. Ovaj projekt je od ključne važnosti za američku energetsku sigurnost, kao i za jačanje ekonomije.

Zahvaljujući njegovim cijevima, Amerika će moći povećati opseg svoje proizvodnje, a i prenositi naftu iz Kanade.

Jedan dio naftovoda proteže se istočnim Texasom, zemljom nafte, ali su njegovi stanovnici vrlo zabrinuti.

Mike Hathorn je nekada uživao u vožnji cestama njegove zemlje, koju je naslijedio od djeda.

‘To je toksično i opasno’

Međutim, pogled na te šume i polja sada ga rastužuje. Dio cjevovoda XL prolazi kroz njegovo obiteljsko imanje. Tri je godine vodio skupu sudsku bitku kako bi stopirao gradnju. I izgubio. To mu je sada najmanja briga, brine ga šta će uslijediti.

“Curit će. A ono što će biti u ovim cijevima nije kao obična nafta ili plin. To što će biti unutra je sintetičko, toksično i opasno”, kaže Mike.

Protivnici cjevovoda ukazuju na niz incidenata koji su se dogodili diljem SAD-a. Godine 2010. TransCanada Keystone 1 procurio je nekoliko desetaka puta.

Stanovnici istočnog Texasa kažu da je cijevovod smješten vrlo blizu rijeke i da samim tim izravno ugrožava njihov izvor pitke vode.

“Texas je, međutim, već navikao na naftovode. Svoje bogatstvo temelji upravo na naftnoj indutriji. Kompanija TransCanada tvrdi da je napravila najsigurniji naftovod u povijesti SAD-a”, javlja reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Konačno odobrenje daje Obama

Zemljoposjednica Maya Lemon je provela cijeli svoj život pored, kako kaže, ekstremne opasnosti. Kroz njezino imanje prolazi nekoliko plinovoda. Cjevovod TransCanada u njoj budi zabrinutost.

“Ovaj cjevovod budi strah u ljudima koji žive duž njega. A to bi trebalo biti dovoljno da se zaustavi ovaj projekt. Ne bi trebali strahovati za svoju sigurnost, zdravlje i za svoje zajednice”, kaže Maya.

Konačno odobrenje za gradnju sjevernog dijela cjevovoda Keystone XL treba dati predsjednik Barack Obama, što je odluka koju već nekoliko puta odgađa.

Zabrinuti građani u istočnom Texasu, međutim, kažu da je za njih već kasno. Njihov dio cjevovoda bit će pušten u pogon u januaru.

Izvor: Al Jazeera