Sudije za Egipat pod istragom

Nacionalna koalicija za podršku legitimitetu je pozvala građane da u utorak izađu na demonstracije protiv "sudija lojalnih vojsci" (Reuters)

Egipatski vrhovni sud je nakon primanja izvještaja Službe za nacionalnu sigurnost pozvao osam sudija članova pokreta Sudije za Egipat “zbog sumnji za osnivanje nezakonitog pokreta”, navodeći da isti “širi smutnju i remeti javni red i mir”, te “unosi razdor u sudstvo”.

Sud je, također, naredio da se drugoj devetorici sudija zabrani putovanje iz zemlje.

Osam članova spomenutog pokreta su: zamjenik bivšeg predsjednika Mohamed Makki, bivši ministri pravde Ahmad Makki i Ahmad Sulayman, bivši predsjednik Vrhovnog sudskog vjeća Hossam al-Garyani, trenutni predsjednik Apelacionog suda Naji Derbala, kao i Zakariyya Abd al-Aziz i i Mahmoud al-Khudairi.

Poziv na bojkot

Ahmad Makki je negirao ove optužbe, nazvavši ih neosnovanim. Dodao je da se Pokret zalaže samo za istinu i da je to ono što smeta trenutnim egipatskim vlastima.

Nacionalna koalicija za podršku legitimitetu je pozvala građane da u utorak izađu na demonstracije protiv “sudija lojalnih vojsci”, koji stoje na putu nezavisnosti sudstva i donose pristrasne i osvetničke sudske odluke, u isto vrijeme ignorišući kršenja prava u egipatskim zatvorima.

Koalicija za podršku legitimitetu, koja obuhvata 11 stranaka i pokreta, pozvala je građane da bojkotuju referendum o novom ustavu, koji će se održati 14. i 15. januara naredne godine.

Egipatski pokret “6. april” smatra da je odluka Suda o pritvaranju trojice aktivista pokreta u potpunosti ispolitizirana, te da takvim postupkom trenutna egipatska Vlada pokazuje da je na vlast došla vojnim udarom.

Koordinator pokreta Amr Ali je na press-konferenciji izjavio da je privremena vlada prekršila obećanja o građanskoj državi i da se ne drži mape puta.

Napad na policiju

Krivični sud u Kairu u nedjelju je trojicu aktivista pokreta osudio na trogodišnju kaznu zatvora i novčanu globu od po 50.000 egipatskih funti zbog “fizičkog napada na policiju”, „organizovanja demonstracija bez dozvole” i “suprotstavljanja vlastima”.

Sud je odbio prigovor o neustavnosti zakona na osnovu kojeg su trojica aktivista osuđeni, nazvavši ga neutemeljenim, ali je dodao da postoji mogućnost žalbe na nekom višem sudu.

Jedan od svjedoka sudskog procesa je izjavio da su nakon presude advokati i rodbina osuđenih uzvikivali “Dolje s vojnim režimom! Živimo u državi, a ne u kasarani!”

Koptski biznismen i političar Naguib Sawiris rekao je da se policija i vojska ne bi trebali suočavati sami sa protivnicima udara, te da “još nisu izašli na demosntracije protiv Muslimanske braće, ali da bi to mogli učiniti”, što je naišlo na velike osude u Egiptu.

Izvor: Al Jazeera