Stotine zatvorenika u Egiptu štrajkuju glađu

Egipatske snage sigurnosti uhapsile skoro cijelo vodstvo Muslimanske braće (EPA)
Egipatske snage sigurnosti uhapsile skoro cijelo vodstvo Muslimanske braće (EPA)

Najmanje tri stotine zatvorenika, uključujući reportera Al Jazeere Abdulla al-Shamija, stupili su u štrajk glađu u Egiptu u znak protesta protiv “maltretiranja” i uslova u kojima su zatvoreni.

Zatvorenici tvrde da su njihove ćelije pune insekata, te da im je dozvoljeno da napuste ćelije samo pola sata svakog dana.

Navode da je do 60 ljudi zatvoreno u jednoj ćeliji.

Al-Shami je uhapšen tokom nasilnog gušenja demonstracija protiv vojnog udara 14. augusta.

Muslimanska braća, pokret čije su aktivnosti uglavnom ugušene, objavio je na svom Twitter nalogu da su zatvorenicima “zabranjene posjete, pravni savjeti, medicinska njega i (da) žive u pretrpanim i nehigijenskim ćelijama”.

Uhapšene vođe Muslimanske braće

Egipatske snage sigurnosti uhapsile su skoro cijelo vodstvo Muslimanske braće, te hiljade članova i simpatizera pokreta otkako je 3. jula svrgnut demokratski izabrani predsjednik Muhamed Mursi.

Politički i društveni pokret sa 85-godišnjom istorijom osvojio je nekoliko izbora nakon pada Hosnija Mubaraka 2011, a Mursi je prošle godine izabran za šefa države.

Njegova jednogodišnja vladavina podijelila je društvo, a vojska ga je svrgnula s vlasti nakon masovnih demonstracija.

Muslimanska braća kažu da nekoliko utjecajnih ličnosti učestvuje u štrajku glađu, uključujući bogatog finansijera i nekadašnjeg predsjedničkog kandidata Khairata al-Shatera, visokog zvaničnika Essama al-Eriana, bivšeg zakonodavca Mohameda Beltagija i Mursijevog savjetnika Essama al-Haddada.

Muslimanska braća nisu saopštila da li i Mursi i vrhovni vođa Braće Mohammed Badie učestvuju u štrajku glađu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Egipatske sudije u postupku protiv trojice zvaničnika Muslimanske braće povukli su se iz slučaja. Kao razlog navode nedostatak bezbjednosti u postupku. Branioci optuženih kazali su kako je Sud ranije bio pod pritiskom, jer je traženo da se proces održi u zatvoru.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO