Oslobođene dvije članice Pussy Riota

Nadežda Tolokonjikova, druga članica punk grupe Pussy Riot, također je u ponedjeljak oslobođena iz ruskog zatvora, objavio je na twitteru njen suprug Pjotr Verzilov.

“Nađa je slobodna”, objavio je on u ime skupine Vodna koja je objavila fotografiju mlade Tolokonjikove okružene novinarima. Tolokonjikova (24) je krajem dana, po mjesnom vremenu, izašla iz zatvorske bolnice.

Druga članica skupine Marija Aljohina (25) koja je ranije oslobođena iz zatvora rekla je da je njeno puštanje na slobodu “predstava za javnost” i da bi odbila napustiti zatvor da joj je ostavljena ta mogućnost.

“Ne smatram to humanitarnim činom”, rekla je Aljohina za TV kanal Dožd. Aljohina je puštena na slobodu u okviru amnestije koju je prošle sedmice proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin. On je najavio da u okviru amnestije treba biti oslobođena i Tolokonjikova.

Tolokonjikova i Aljohina bile su osuđene na dvogodišnju kaznu zatvora zbog “punk molitve” u moskovskoj katedrali protiv Putina i njegovih tijesnih veza s ruskom pravoslavnom crkvom.

“Marija Aljohina je na slobodi”, izjavio je Pjotr Zajkin i dodao: “Svi dokumenti su potpisani.”

Godišnjica Ustava

Sredinom decembra su savjetnici za ljudska prava ruskog predsjednika Vladimira Putina kritizirali njegov prijedlog za amnestijom dijela zatvorenika u povodu obilježavanja 20. godišnjice ruskog Ustava, tvrdeći kako je previše ograničen da bi pridonio popuštanju društvenih napetosti.

Putinova amnestija uključuje krivično djelo huliganstva.

Međutim, članovi Putinova vijeća za ljudska prava kažu da bi se nacrtom zakona koji je Kremlj u utorak poslao Parlamentu omogućilo oslobađanje premalog broja zatvorenika, prenosi Hina.

Nekoliko ljudi koje Putinovi kritičari smatraju političkim zatvorenicima, uključujući bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, ostali bi iza rešetaka.

Osim toga, ne bi bilo oprosta za osuđene zbog sudjelovanja u masovnim protestima uoči treće Putinove predsjedničke inauguracije prošle godine.

Izvor: Agencije