Oslobođen palestinski zatvorenik Issawi

Izraelska vojska je Issawija prvi put uhapsila u Ramallahu 2002. godine (AP)
Izraelska vojska je Issawija prvi put uhapsila u Ramallahu 2002. godine (AP)

Palestinski zatvorenik Samer al-Issawi, koji je štrajkovao glađu 260 dana, oslobođen je iz izraelskog zatvora, javila je iz Jerusalema reporterka Al Jazeere Nisreen El-Shamayleh.

Issawi, koji je boravio u izraelskom zatvoru od jula 2012, počeo je štrajk glađu u augustu 2012. u znak protesta, nakon što je Izrael odlučio da ponovo stavi na snagu ranije izrečenu kaznu od 26 godina zatvora, prema kojoj bi ostao u zatvoru do 2029. godine.

Izraelska vojska ga je prvi put uhapsila u Ramallahu 2002, a oslobođen je 2011, zajedno sa još 1.025 palestinskih zatvorenika, u zamjenu za oslobađanje izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Manje od godinu dana kasnije Issawi je ponovo uhapšen na granici sa Zapadnom obalom, jer je, navodno, prekršio odredbe uslovne kazne.

Kako je saopštila izraelska policija, Issawi nije smio napustiti Jerusalem, gdje je živio nakon što je oslobođen.

Pogoršano zdravstveno stanje

Nakon toga mu je izrečena prvobitna dugoročna zatvorska kazna – dodatnih 17 godina zatvora.

Issawi je štrajk glađu počeo u znak protesta, a štrajkovao je sve do aprila 2013. godine. Zbog štrajka glađu imao je veliku medijsku pažnju u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

“Mislio je da je kazna preoštra. Počeo je štrajkovati glađu i zdravlje mu se pogoršalo”, javila je El-Shamayleh.

Ona je javila da je Issawijev štrajk glađu najduži u dokumentovanoj historiji zatvaranja Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Issawi je prekinuo trajk glađu nakon što je Izrael odlučio da će mu preinačiti kaznu u osam mjeseci zatvora za kršenje uslovne kazne.

Očekuje se da će se Issawi vratiti kući u Jerusalem.

Tokom Issawijevog štrajka glađu palestinski i izraelski zvaničnici često su ga posjećivali i radili na kompromisu koji bi mogao spriječiti moguće nasilje, a koje bi mogla izazvati njegova smrt.

U izraelskim zatvorima nalazi se 4.800 Palestinaca, koje Izrael optužuje za nasilna djela ili njihovo planiranje.

Palestinski zvaničnici kažu da je 207 palestinskih zatvorenika visokog rizika umrlo u izraelskim zatvorima od 1948. godine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Palestinac koji više od 200 dana štrajkuje glađu u utorak bi trebalo da se pojavi pred sudom, na saslušanju na kojem će mu možda biti odobrena kaucija. Samir Issawi postao je simbol svih koji se bore za oslobađanje palestinskih političkih zatvorenika. Issawijev brat uhapšen je u ponedjeljak. I ostatak porodice Issawi našao se na meti […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO