Letta najavio reformsku koaliciju za januar

Letta: Najsloženiji dio ove krize je iza nas i moramo biti spremni iskoristiti neke važne prilike (EPA)
Letta: Najsloženiji dio ove krize je iza nas i moramo biti spremni iskoristiti neke važne prilike (EPA)

Italijanski premijer Enrico Letta obećao je kako će u januaru predstaviti službeni koalicijski sporazum, koji sadrži reforme od preustroja izbornog zakona do smanjenja birokracije i poreza.

Letta, koji je imenovan na čelo velike koalicije ljevice i desnice nakon izbora održanih u februaru, rekao je da će 2014. biti godina u kojoj će nova generacija lidera moći pokrenuti reforme za izvlačenje Italije iz dva desetljeća duge stagnacije.

„Bio sam dio te promjene i osjećam punu težinu odgovornosti. Ova generacija će imati priliku promijeniti Italiju i uvjeren sam da to može učiniti“, rekao je 47-godišnji Letta na tradicionalnoj konferenciji za novinare na kraju godine.

„Najsloženiji dio ove krize je iza nas i moramo biti spremni iskoristiti neke važne prilike.“

Timska igra

Letta je odbacio sugestije da bi njegov autoritet mogao biti potkopan izborom Mattea Renzija za čelnika Demokratske stranke (PD) lijevog centra, rekavši da je dolazak 38-godišnjeg Renzija dio generacijske promjene „bez presedana“ u italijanskoj politici.

„Ova nova generacija će igrati timski na drugi način“, rekao je prije no što mu je usvajanjem budžeta za 2014. u Senatu otklonjena posljednja parlamentarna prepreka.

Letta je govorio kratko vrijeme prije no što je Senat zaključio usvajanje budžeta 2014. u Parlamentu, nakon što ga je prethodno prihvatio Donji dom.

Šef italijanske Vlade je rekao da će novi sporazum koalicijske Vlade biti detaljno razrađen u januaru i da će sadržavati pitanja od rezanja poreza, koji odvraćaju tvrtke od zapošljavanja do olakšavanja zakona o dobivanju državljanstva za djecu imigranata.

Poticanje rasta

Reforma sadašnjeg izbornog zakona i parlamentarnog sistema, koji postizanje stabilne vladajuće većine čine vrlo složenim, bit će realizirana prije evropskih parlamentarnih izbora u maju, rekao je.

Lettina koalicija, izgrađena oko njegovog PD-a i manje grupe desnog centra, koju vodi ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano, obećala je reformu za poticanje rasta u 2014. i tvrdi da je čvršća nakon razlaza sa Silvijom Berlusconijem, koji je Vladu napustio prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO