Italija: Polemike i protesti zbog imigranata

Snimci imigranata s Lampeduse već su izazvali val zgražanja u Europi (EPA)
Snimci imigranata s Lampeduse već su izazvali val zgražanja u Europi (EPA)

Devetorica ilegalnih imigranata u Italiji su u znak protesta zbog, kako kažu, nemogućih uvjeta za život u talijanskim centrima za imigrante, zašila sebi usne tražeći da ih puste iz centra za imigrante.

Protest koji je počeo u subotu u centru pored Rima dogodio se nekoliko dana nakon što je objavljen snimak imigranata kako u prihvatilištu na otoku Lampedusi stoje goli na hladnoći, čekajući da ih prskaju sredstvom protiv svraba.

Snimak je obnovio pozive na zatvaranje centara za imigrante i promjene zakona o imigraciji, navodi agencija Hina.

Zašivanje usana

Pomoću improvizirane igle i konca iz njihove posteljine četiri su Tunižanina jednim šavom po sredini zašili svoje usne, rekao je agenciji Reuters zastupnik Filiberto Zaratti, koji je posjetio demonstrante.

Tražeći da ih puste iz centra pet Marokanaca kasnije je napravilo istu gestu, rekao je upravitelj centra za talijansku televiziju.

Demonstranti mogu jesti i piti i pregledao ih je liječnik, rekao je Zaratti iz opozicione stranke Ljevica ekologija i sloboda.

On je uvjete života u centrima za imigrante nazvao sramotnim.

“To što su ljudi bili primorani na tako krajnji oblik protesta odražava njihov očaj. Te se strukture trebaju odmah zatvoriti”, rekao je Zaratti.

Pretrpani centri

Prošle sedmice se pojavio snimak golih imigranata kako ih se prska protiv svraba na Lampedusi, prvom odredištu mnogih imigranata, gdje su u listopadu u brodolomu poginule stotine ljudi.

Zastupnik Demokratske stranke Khalid Chaouki, rođen u Maroku, u nedjelju je javio da se zatvorio u centru u Lampedusi kako bi protestirao protiv uvjeta života u centru koji je mjesecima pretrpan.

“Ne možete šutjeti pred takvim jasnim kršenjem zakona. Uvjeti su tako loši da se ne poštuju ni temeljna ljudska prava imigranata”, napisao je Chaouki na svojoj Facebook stranici.

Snimci imigranata s Lampeduse već su izazvali val zgražanja u Evropi.

“Slike s Lampdeuse su neprihvatljive”, rekla je evropska komesarka za unutarnje poslove Cecilia Malmstrom, navodi agencija AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO