EU zabranila izvoz oružja u CAR

Francuske vlasti poslale 1.600 vojnika u tu zemlju kako bi zaustavile masakre (Getty Images)

Evropska unija danas je zabranila izvoz naoružanja i slanje plaćenika u Centralnoafričku Republiku (CAR), koja je zahvaćena vjerskim nasiljem.

Zabrana je uvedena poslije usvajanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ovog mjeseca, kojom se od svih država zahtijeva da spriječe direktno ili indirektno snabdijevanje, prodaju ili transfer oružja i borbenih materijala u tu afričku zemlju od 4,6 miliona stanovnika.

Zabrana Evropske unije obuhvata, između ostalog, finansijsku i tehničku pomoć i plaćeničko osoblje, ali ne i materijale koje koriste međunarodne mirovne snage, kao i francuski vojnici raspoređeni u Centralnoafričkoj Republici.

Stotine hiljada protjeranih

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je prije tri dana da će Evropska unija sljedećeg mjeseca odlučivati o zajedničkoj operaciji u Centralnoafričkoj Republici, kako bi podržala francusku vojnu intervenciju.

Francuske vlasti poslale su 1.600 vojnika u tu zemlju da bi zaustavile masakre koje vrše muslimanske i kršćanske milicije poslije državnog udara u martu.

Prema podacima Amnesty Internationala, ukupno je 614.000 ljudi prognano širom zemlje, od čega samo iz Banguija njih 189.000, što je četvrtina populacije glavnog grada.

Izvor: Agencije