Reforme na Kubi jednima brze, drugima spore

Prelazak sa komunizma na kapitalizam mnogim je Kubancima pretežak, a drugima je to je prilika koju su čekali. Kubanski predsjednik Raul Castro sada je pod pritiskom, jer oni koji se dobro snalaze i ubiru plodove reformi traže još.

Nakon više od pola stoljeća komunizma država koja je kontrolirala i uređivala sve – od politike i ekonomije do samih života građana – danas se mijenja.

Dolaskom Raula Castra na čelo Kube krenule su i reforme, otvaranje ekonomije…

Ramiro Leiti-Vidal, vlasnik male kafeterije, sretan je što se stvari mijenjaju, ali smatra da idu prebrzo. Sada mora raditi 15 sati dnevno, a rezultati su i dalje slabi.

Neophodne promjene

“Radim gotovo dvostruko više, a ne mogu zaposliti još jednog radnika. Kako bismo mogli platiti račune oboje moramo raditi”, kaže on.

S druge strane, mnogi smatraju da se promjene odvijaju presporo.

“Stvari su veoma loše. Potrebne su nam promjene. Ne možemo živjeti. Ne možemo ništa kupiti, jer nemamo novca”, rekla je penzionerka Neida Marcos (70).

Plodove reformi neki Kubanci još ne osjete. Međutim, mnogi ih itekako osjete. Raul Castro je dopustio građanima pokretanje malih privatnih kompanija u mnogim sektorima, sve dok ne ugrožavaju državne poslove.

Kubanci sada imaju pristup internetu, mogu kupovati i prodavati nekretnine, putovati u inozemstvo, odsjedati u hotelima…

“Sve je veći broj Kubanaca koji dobro koriste ove promjene: otvaranje ekonomije, odnosno razvoj privatnog sektora i njima se sada žuri”, izjavio je Gregory Biniowsky, kanadski advokat i politolog koji živi na Kubi.

Pritisak na Castra

Zato počinju pritiskati Raula Castra, ali on im je poslao oštro upozorenje.

“Bez žurbe, ali i bez zastajkivanja. Uprkos nekolicini dobronamjernih urgencija ima i onih zlonamjernih. Ne možemo ignorirati činjenicu da oni koji vrše pritisak kako bismo brže radili, zapravo, nas guraju ka katastrofi”, poručio je kubanski predsjednik.

Najveći kočničar razvoja kubanske ekonomije je dvovalutni sistem. Jednu valutu koriste turisti, drugu domaće stanovništvo, a razlika u kursu je ogromna. Raul Kastro je najavio će to promijeniti, ali da će za to trebati godine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO