Raul Castro spreman razgovarati sa SAD-om

Raul Castro: Ne tražimo od SAD-a da promijeni svoj politički ni društveni sistem i ne pristajemo pregovarati o našem (EPA)

Kubanski predsjednik Raul Castro je izjavio kako je spreman razgovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama, uz poštivanje kubanske nezavisnosti i političkog sistema, a u suprotnom je spreman podnijeti još 55 godina blokade.

“Ako stvarno želimo napredak bilateralnih odnosa, moramo naučiti međusobno poštivati naše razlike i naviknuti se mirno živjeti s njima. U suprotnom, spremni smo podnijeti još 55 godina blokade koju nameće Washington”, rekao je Castro tokom zatvaranja drugog godišnjeg parlamentarnog zasjedanja.

Susret Fidela Castra i Madura

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro objavio je da se u Havani susreo s bivšim kubanskim liderom Fidelom Castrom i da su njih dvojica tom prilikom dugo razgovarali o svom pokojnom prijatelju, bivšem venecuelanskom lideru Hugu Chavezu.
Maduro je u subotu navečer na svom nalogu na Twitteru naveo da je u Kubu otputovao kako bi se sastao s Kastrom i radi proslave godišnjice osnivanja regionalnog bloka ALBA, koji je osnovao Chavez prije devet godina.
Predsjednik Venecuele je istakao da je Castro “pričao nadugačko i naširoko o Chavezu” i prisjetio se njihovog prvog susreta u Havani 1994. godine.
Chavez, Madurov mentor, umro je od raka u martu ove godine.

“Puno puta smo rekli da smo spremni na ravnopravni dijalog sa SAD-om bez kompromitiranja nezavisnosti, suvereniteta i samooodređenja nacije. Ne tražimo od SAD-a da promijeni svoj politički ni društveni sistem i ne pristajemo pregovarati o našem.”

Fotografija historijskog rukovanja Raula Castra i Baracka Obame na sahrani bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele 10. decembra u Johannesburgu obišla je svijet, a ovaj potez pozdravio je i bivši kubanski lider, brat aktuelnog predsjednika Fidel Castro.

“Čestitam Raulu na njegovom briljantnom nastupu, a naročito na nepokolebljivosti i dostojanstvenosti kada se, prijateljskim, ali odlučnim gestom, pozdravio s predsjednikom SAD-a i rekao mu na engleskom: ‘Gospodine predsjedniče, ja sam Castro'”, rekao je Fidel Castro.

Fidelove opaske

Obama, koji je u tom trenutku krenuo ka podiju da bi održao govor i odao poštu Mandeli na stadionu u Johannesburgu, zastao je i rukovao se s kubanskim predsjednikom.

Predsjednici Kube i SAD-a tom prilikom nisu razmijenili mnogo riječi, ali su Fidelove opaske, iznijete u članku koji je objavio kubanski list Granma, jasno stavile do znanja da on odobrava način na koji je njegov brat postupio u tom trenutku. Kuba i SAD su 1961. prekinuli diplomatske odnose.

On je istakao kako građani Kube i velika većina američkih građana i kubanskih imigranata zaslužuju civilizirane odnose između dvije države

Castro je rekao da SAD i Kuba, koje su neprijatelji više od pola vijeka, mogu “imati razgovore o temama od zajedničkog interesa”.

Izvor: Agencije