Val nasilja u Centralnoafričkoj Republici

Afričke mirovne snage i francuska vojska pokušavaju spriječiti novo nasilje u Centralnoafričkoj Republici. Snage sigurnosti izjavile su za Al Jazeeru da je u glavnom gradu najmanje 37 osoba ubijeno u posljednja 24 sata.

Ovo nije ni vrijeme ni mjesto za dostojanstveno postupanje prema mrtvima… Tijelo ubijenog tinejdžera guraju na kolicima. Izašao je iz kuće kako bi kupio kredit za mobitel.

“Čuli smo žestoku pucnjavu. Nije se moglo hodati napolju. Tada mi je sin ranjen. Kratko nakon toga je preminuo”, kaže otac ubijenog tinejdžera.

U lokalnoj bolnici u Bangiju još jedna civilna žrtva nasilja. Da je ovo normalan grad, bila bi zbrinuta na odjelu intenzivne njege. Ali, iako ima teške povrede glave, leži u šatoru. Jedinu utjehu pruža joj starija sestra. U bolnici je i njeno troje djece.

Napad na UN delegaciju

“Nemamo novca. Siromašni smo. Šta sad da radimo, kako ćemo se brinuti o njoj?”, pita sestra ranjene žene.

Nakon svakog ovakvog incidenta, postoji opasnost od širenja nasilja. Patrola novih mirovnih snaga pokušala je razoružati bivše pripadnike grupe Seleka, uglavnom muslimanske pobunjenike koji su početkom godine preuzeli vlast državnim udarom. Trojica su ubijena.

U odvojenom incidentu, delegacija Ujedinjenih naroda u konvoju se kretala prema aerodromu kad je naišla na sukobe. Kršćanski demonstranti pokušali su napasti mirovne snage koje su pratile muslimane na sigurno.

Delegacija je putovala u Bosangou, još jedan grad u kojem je muslimanska manjina na meti napada, nakon ubistava kršćana koje su počinili pripadnici Seleke.

“Potrebni su nam novi vojnici, koji će imati kapacitete i logistiku da zaštite stanovništvo”, izjavila je predstavnica UN-a Leila Zerrougiu.

Uništavanje džamija

U Bangiju je raspoređen veliki broj francuskih vojnika, čiji je zadatak spriječiti novo nasilje. Ispituju pripadnika kršćanske paravojne grupe. Ta grupa i njene pristalice optužene su za napade na ljude i imovinu.

“Ovo je nekada bila džamija. Pogledajte je sada. Bijesna masa ju je uništila štapovima i golim rukama. Na zidu su grafiti kojima se poručuje vojnicima iz Čada da odu”, izvještava iz Banguija reporter Al Jazeere Andrew Simmons.

Vojnici iz Čada dio su mirovnih snaga. I u Seleki ima boraca iz te zemlje. I jedini i drugi na meti su kršćanske grupe.

Niko ne zna koliko je tačno ljudi ubijeno i ranjeno. Samo se zna da su slabo opremljene bolnice u Banguiju danima prepune.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Seljaci prodaju stoku i oruđe kako bi prehranili porodice, na poljima ne uspijevaju posijati kulture na vrijeme, pa je izvjesno da će i žetva zakasniti.

Published On 16 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO