Učenik u zatvoru zbog simbola prosvjeda

Egipatska vojna uprava lišila je slobode više desetina ljudi zbog sudjelovanja u prosvjedima, a među njima i veliki broj djece. Al Jazeerin novinar Nadim Baba javlja kako je jedan učenik priveden zbog toga što je u školu donio plastično ravnalo sa simbolom prosvjednog pokreta, a nedavno je izdan nalog i za uhićenje njegovog oca.

Prošlog mjeseca je 15-godišnji Khaled Ba'kara donio nekoliko ravnala u školu, a na njima su bili slogani u kojima se svrgavanje predsjednika Muhameda Mursija naziva vojnim udarom, te simbol pokreta koji je pokrenuo prosvjede.

“Direktor škole je rekao kako je upozorio učenike da ne donose takve predmete. Pretražio je Khaledov ruksak i pronašao raspored sati i druge stvari sa simbolom protesta. Zatim je došla policija i odvela ga”, priča Osama Mouhamed, Khaledov prijatelj.

Sada, umjesto da pohađa nastavu u svojoj srednjoj školi, Khaled je iza rešetaka, i to u zatvoru za odrasle. Pritvoren je na 15 dana, a zatim mu je pritvor produžen za još toliko.

“Khaled je i ranije sudjelovao u prosvjedima protiv egipatske vojne uprave, ali kad je došao u školu, nije očekivao da bi mogao upasti u veliku nevolju zbog nečega tako jednostavnog kao što je ravnalo”, javlja Nadim Baba iz egipatskog Kafr el-Sheikha.

Uhićen zbog prosvjeda

Iz ureda tužitelja za Al Jazeeru su potvrdili kako je “dječak dijelio rasporede sa simbolom četiri podignuta prsta i posjedovao ravnalo s istim znakom te je omalovažavao vojsku i širio neistinite informacije među učenicima”.

U području u kojem Khaled živi svakodnevno se održavaju prosvjedi protiv privremene vlade, i to je, tvrdi njegova obitelj, pravi razlog zbog kojeg je uhićen.

“Žele slomiti našu volju. U ovom području uhitili su 19 osoba, uključujući Khaleda. Među njima ima i odraslih, i maloljetnika. Cilj im je zastrašiti ljude, jer neprestano prosvjeduju protiv vojnog udara”, upozorava Amr Ali Eldin, obiteljski odvjetnik.

“U trenutnoj situaciji samo Bog zna kad će izaći iz pritvora. Kad bi poštovali zakon, znali bi da ga nemaju za što optužiti, ali živimo u zemlji u kojoj se zakon ne poštuje”, kaže Mouhammed Ba'kara, Khaledov otac.

Khaledova obitelj kaže da ne očekuje pošteno suđenje, ne znaju ni kada mogu očekivati da se vrati kući, niti što ih čeka sutra.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO