Tajlandski general upozorio na građanski rat

Chan-ocha izjavio je kako je duboko zabrinut posljednjom krizom, rekavši da su podjele prisutne širom države a ne samo u Bangkoku (EPA)

Komandant tajlandske vojske upozorio je u subotu da bi trenutna politička kriza u državi mogla “izazvati građanski rat”.

General Prayuth Chan-ocha predložio je uspostavu “narodne skupštine”, koju bi činili civili sa svih strana, a ne čelnici, kako bi prevazišli podjele, prenose agencije.

Tajland se suočava s najtežom političkom krizom od 2010. godine.

Premijerka Yingluck Shinawatra sazvala je prijevremene izbore za februar, ali je odbila zahtjeve demonstranata da podnese ostavku prije izbora.

Ona je pobijedila na posljednjim izborima 2011. godine, ali demonstranti tvrde da je ona samo marioneta u rukama svog brata, bivšeg predsjednika Thaksina Shinawatre, “koji još vuče sve konce”.

Vojska je intervenirala u ranijim političkim protestima, ali se do sada odbijala umiješati u posljednji spor između premijerke i njenih suparnika.

Kontroverzni prijedlog amnestije

General Prayuth izjavio je da je duboko zabrinut posljednjom krizom, rekavši da su podjele prisutne širom države, a ne samo u Bangkoku.

“Ova situacija mogla bi izazvati građanski rat”, kazao je on.

Predstavljajući viziju “narodne skupštine”, general je izjavio da bi je trebali činiti predstavnici obje strane političkog spektra – “Crvene košulje”, koje podržavaju Thaksina, i “Žute košulje”, koje su protiv njega.

Protesti su počeli prije skoro mjesec dana, nakon što je Donji dom tajlandskog Parlamenta usvojio kontroverzni prijedlog amnestije, za koji kritičari tvrde da bi omogućio bivšem lideru da se vrati u državu a da ne služi zatvorsku kaznu.

Thaksin Shinawatra je trenutno u samonametnutom egzilu, nakon što je svrgnut u vojnom udaru  2006. godine i osuđen zbog korupcije.

Istovremeno u subotu, tajlandska najveća opoziciona Demoratska stranka objavila je kako će bojkotirati prijevremene izbore zakazane za  2. februar.

Čelnik stranke Abhisit Vejjajiva izjavio je na konferenciji za novinare da stranka neće predlagati svoje kandidate za izbore.

“Tajlandska politika je propali eksperiment”, kazao je Vejjajiva.

Izvor: Agencije


Povezane

U pokušaju pronalaženja izlaza iz sve dublje političke krize na Tajlandu, premijerka Yingluck Shinawatra odlučila je da raspusti Parlament i najavi izbore što prije. Državna izborna komisija kao mogući datum spominje 2. februar 2014. godine. Protesti na ulicama Bangkoka se nastavljaju. Demonstranti nezodovoljni ovom odlukom, traže reformu Ustava i poručuju da neće odustati, dok cijela […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO