Radna grupa UN-a traži oslobađanje Mursija

Radna grupa Ujedinjenih naroda koja se bavi pitanjem proizvoljnog zatvaranja utvrdila je kako je pritvor bivšeg predsjednika Egipta Muhameda Mursija proizvoljan čin i traži da on bude odmah oslobođen, navodi se u saopćenju ovog tijela UN-a.

Nezavisna grupa za zaštitu ljudskih prava Alkarama 10. jula 2013. godine skrenula je pažnju UN-ove radne grupe na slučaj predsjednika Mursija i njegovih savjetnika te zatražila mišljenje ove grupe.

“Predsjednik Mursi i njegovi savjetnici su uhapšeni i pritvoreni bez da su dobili garancije na fer suđenje kada je došlo do vojnog udara u Egiptu 3. jula 2013. godine. Kako bi opravdali ovo nezakonito hapšenje, vlasti su pokrenule pravne procese protiv njega i optužen je za zavjeru sa stranim grupama s ciljem izvođenja terorističkih činova”, navodi se u saopćenju.

Radna grupa UN-a koja se bavi pitanjem proizvoljnog zatvaranja je na svom 68. zasjedanju donijela zaključak da je pritvor predsjednika Mursija i njegovih savjetnika proizvoljan čin, jer “nisu ponuđene zakonske osnove koje bi opravdalje pritvaranje; pritvaranje nije opravdano optužbama protiv njih; nisu izvedeni pred sudiju; stavljeni su u kućni pritvor na vojnim lokacijama i pod velikim osiguranjem te nisu bili u prilici komunicirati za svojim porodicama ili advokatima”.

Stoga radna grupa poziva egipatske vlasti da odmah oslobode legitimno izagranog predsjednika Mursija i njegove savjetnike.

Ističe se kako bi ova odluka trebala poslati jaku poruku egipatskim vlastima da zaustave kampanju proizvoljnog pritvaranja, koja za cilj ima protivnike vlasti u Egiptu, “bilo da su islamisti ili liberali”.

Treća optužnica

Istovremeno, vlasti Egipta su u subotu odlučile da će se protiv predsjednika Mursija i još 132 ljudi voditi sudski proces zbog bjekstva iz zatvora i ubistva policajaca tokom ustanka 2011. godine, saopćili su izvori iz tužilaštva.

Među optuženima su i lideri pokreta Muslimanska braća, koji podržava Mursija, a koji su također pobjegli iz zatvora Wadi al-Natrun tokom ustanka protiv tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

Proces će se voditi i protiv imama iz Katara Yousefa al-Qaradawija, a u optužnici se navode i pripadnici libanskog Hezbollah i palestinskog Hamasa.

Predsjednika Mursija je svrgnula vojska u julu, nakon samo jedne godine vladavine, i već mu se sudi zbog podsticanja na ubistva opozicionih aktivista tokom tog perioda.

Tužioci su ranije ove sedmice saopćili da će se predsjedniku Mursiju suditi i za “špijunažu za inostrane organizacije”.

Nova optužnica proizilazi iz istrage o bjekstvu iz zatvora krajem januara 2011. godine, za vrijeme pobune protiv Mubaraka, kada su iz zatvora pobjegli Mursi i još neki zatvorenici.

Egipatsko tužilaštvo tvrdi da su to bjekstvo organizirale palestinske i libanske militantne grupe.

Izvor: Al Jazeera i agencije