Napadnut američki zrakoplov u Južnom Sudanu

UN je ocijenio da bi eskalacija nasilja u Južnom Sudanu i borba za vlast mogla dovesti do humanitarne krize (EPA)

Tri pripadnika američke vojske ranjena su kad je otvorena vatra na američki zrakoplov u Južnom Sudanu, potvrdila je američka vojska u subotu, ne navodeći druge detalje.

Dužnosnici Ugande priopćili su da su pobunjenici u najmlađoj afričkoj državi pucali na američke zrakoplove iznad zabačene pokrajine Jonglei i ranili četvoricu vojnika, od kojih jednog teže.

Američko ministarstvo obrane je u subotu ujutro, na zahtjev State Departmenta, uputilo dva transportna zrakoplova C-130 u Jubu, glavni grad Južnog Sudana, kako bi se evakuiralo 120 ljudi.

Službeno je potvrđena uspješna evakuacija tri skupine američkih državljana i jedne skupine državljana trećih zemalja privatnim charter zrakoplovom.

SAD je priopćio da je duboko zabrinut zbog nasilja i sukoba koji su izbili u Južnom Sudanu, ističući da je “apsolutno od ključne važnosti da se politička razmimoilaženja riješe na miroljubiv i demokratski način”.

Ginu i civili i UN-ovci

Najmanje 13 osoba, među kojima i dva vojnika Ujedinjenih naroda, smrtno je stradalo u napadu u Južnom Sudanu, javljaju agencije.

Misija UN-a u Južnom Sudanu je potvrdila kako je napad izveden na UN-ov kamp u Akobu, pri čemu je stradalo 11 civila, koji su tamo našli utočište u bijegu od plemenskih sukoba, te dva vojnika mirovnih trupa iz Indije, navodi Misija UN-a u Južnom Sudanu.

Potom su pripadnici mirovnih snaga zračnim putem premješteni na sigurno područje.

Zbog novonastale situacije, u New Yorku se sastalo Vijeće sigurnosti UN-a kako bi ocijenilo posljednja događanja u Južnom Sudanu te je izražena zabrinutost zbog eskalacije nasilja na tom području i borbe za vlast što bi moglo dovesti do humanitarne krize.

Vijeće sigurnosti je osudilo napad na kamp UN-a u Akobu, uzimanje civila kao ciljane grupe napada te pozvali na uspostavljanje sigurnosti na ovom području.

SAD šalje izaslanika

U jednoglasnoj, ali neobvezujućoj izjavi, Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je predsjednika Salvu Kiira i bivšeg potpredsjednika Rieka Machara, čije je suparništvo dovelo do vala interetničkog nasilja u zemlji, da upute poziv na prestanak nasilja i na početak dijaloga u zemlji.

Samo je prošlog vikenda u Južnom Sudanu, u sukobima dvaju plemena, smrtno stradalo najmanje 500 osoba.

Američki državi tajnik John Kerry objavio je kako će Sjedinjene Države poslati u Južni Sudan posebnog izaslanika za regiju, kako bi pomogao u dijalogu suprostavljenih strana koje se bore u toj zemlji.

“Sada je vrijeme da vođe u Južnom Sudanu stave pod kontrolu naoružane skupine, da odmah prestanu napadi na civile i da se okonča nasilje između različitih etničkih i političkih skupina”, rekao je Kerry objavljujući odluku da u regiju pošalje posebnog izaslanika Donalda Bootha.

Kerry je kazao da je tu odluku donio nakon telefonskog razgovora u četvrtak s predsjednikom Južnog Sudana Salvom Kiirom.

Bh. policajci nisu ugroženi

Svih 25 policajaca i policajki iz Bosne i Hercegovine, koji se trenutno nalaze u Južnom Sudanu i sudjeluju u mirovnoj misiji UN-a u toj zemlji, zdravi su i na sigurnim mjestima, iako je sigurnosna situacija u toj zemlji pogoršana, izjavio je u subotu pomoćnik ministra sigurnosti BiH za međunarodnu suradnju Samir Rizvo.

Od početka oružanih sukoba u Južnom Sudanu u ponedjeljak, kako je naglasio Rizvo na konferenciji za novinare u Sarajevu, Ministarstvo sigurnosti dobija redovno izvještaje od zamjenika rukovoditelja kontigenta.

Kutlovac samovoljno napustio Južni Sudan

Iz Ministarstva sigurnosti BiH priopćili su da je zamjenik zapovjednika bh. kontigenta Mirovne misije UN-a u Južnom Sudanu Edvin Kutlovac, zajedno s još jednim nizozemskim policijskim časnikom, samovoljno napustio Južni Sudan na način da je ušao u zrakoplov koji je Vlada Njemačke poslala po svoje civile.

“Odlukom zapovjednika bh. kontigenta Zlatana Mitića, koji se s redovnog odmora sutra vraća da preuzme svoju dužnost, za vršitelja dužnosti zamjenika zapovjednika određen je Ale Šiljdedić. Ovakav rasplet događaja nije uzrokovao nikakvu dodatnu nesigurnost bh. pripadnika Mirovne misije UN-a u Južnom Sudanu”, navedeno je u priopćenju. 

On je dodao da su svi pripadnici bh. kontigenta u Južnom Sudanu odmah evakuirani u baze UN-a te da su svi zdravi.

Naglasio je da se sigurnosna situacija u Južnom Sudanu usložnjava, posebno u sjevernim dijelovima zemlje.

U misiji od 2006. godine

“Najugroženija područja su sjeverni dijelovi i glavni grad Juba, gdje mi imamo pet policajaca i četiri policajke. Na sjeveru imamo jednog policajca i jednu policajku u Bentiju, i u gradu Boru jednog policajca. Ostali nisu ugroženi, jer se nalaze u dijelovima Južnog Sudana gdje još nisu pokrenuti sukobi. Prema posljednjem vanrednom izvještaju, svi policajci i policajke su živi, zdravi i na sigurnim mjestima i u toku je evakuacija jednog iz Bora prema Jubi. Iz Bentija je policajka evakuirana, a policajac je ostao, jer je bio na dužnosti tim-lidera na tom mjestu”, kazao je Rizvo.

UN još uvijek nije donio odluku da se misija evakuira iz te zemlje, a za nedjelju je zakazan sastanak u stožeru misije u Jubi sa svim zapovjednicima nacionalnih kontigenata u okviru misije, nakon čega će i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine imati više informacija.

Policajci iz Bosne i Hercegovine od 2006. godine sudjeluju u mirovnoj misiji u Sudanu, koja je 2011. godine tranformirana u Južni Sudan, jer je te godine taj dio dobio neovisnost.

Trenutno bh. misija u Južnom Sudanu broji 36 službenika, od kojih je njih 25 trenutno u zemlji, dok su ostali na dopustu u Bosni i Hercegovini ili su odsutni iz drugih opravdanih razloga.

Izvor: Agencije