Kremlj: Hodorkovski se može vratiti u Rusiju

Genscher (desno) je naveo da je odlučio podržati slučaj Hodorkovskog (lijevo) 'iz humanitarnih razloga' (EPA)

Bivši naftni tajkun i kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski, koji je otputovao u Njemačku nakon što ga je pomilovao ruski predsjednik Vladimir Putin poslije deset godina provedenih u zatvoru, može se ako želi vratiti u Rusiju, izjavio je u subotu glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Susret s porodicom

Mihail Hodorkovski ponovo se našao s članovima porodice u subotu u Berlinu.
“Moja porodica ponovo je na okupu i vrlo, vrlo smo sretni što smo zajedno nakon 10 godina razdvojenosti”, rekao je njegov sin Pavel Hodorkovski, koji je doputovao iz SAD-a, pred hotelom “Adlon” u Berlinu.
“Kako možete i zamsiliti, moj otac sada proživljava mnogo toga”, rekao je Pavel.
“To je bio veliki šok što sam mog oca danas ponovo vidio… ali pozitivan šok. On se nije ni promijenio. Osjeća se dobro i nalazi se u dobroj formi. Svi smo veoma sretni”, rekao je Pavel Hodorkovski, koji živi u New Yorku, njemačkom listu BZ am Sonntag.
Roditelji Hodorkovskog, Marina i Boris, također su doputovali i sastali se sa sinom, rekla je glasnogovornica porodice Olga Pispanen.
Tabliod Bild piše da je Hodorkovski u subotu bio u kupovini i da je njegov vozač nosio jednu kesu.
Ovaj list piše da su u Berlinu roditelji Hodorkovskog, ali ne i supruga, koja živi u Švicarskoj i koja, zajedno s djecom, planira doći u njemačku prijestonicu.
Hodorkovski će u nedjelju održati konferenciju za novinare, a u subotu je već imao “političkog gosta” u hotelu “Adlon”, Marieluise Beck iz opozicione partije Zeleni.
“On, iznad svega, ima ‘čistu glavu’ i nikada ga drugačije i nisam doživjela. Zagrlili smo se prilikom susreta”, rekla je Beck, prenosi Bild.

“Može se vratiti u Rusiju”, rekao je Peskov, ali je odbio kazati je li Hodorkovski oslobođen pod nekim uvjetima te hoće li mu u domovini biti dozvoljeno bavljenje politikom.

Peskov je rekao da je Hodorkovski napisao dva pisma Putinu, jedno kratko službeno i drugo dugo i osobnije, ali nije iznosio druge pojedinosti.

Hodorkovski je u petak stigao u Berlin, nekoliko sati nakon izlaska iz zatvora u Kareliji, na sjeverozapadu Rusije, prenosi Hina.

U Berlinu, gdje se u subotu sastao sa starijim sinom Pavelom, objavio je saopćenje u kojem potvrđuje da je tražio oprost iz porodičnih razloga, ali da nije priznao krivicu za utaju poreza.

“Obratio sam se ruskom predsjedniku 12. novembra sa zahtjevom za oprost u vezi s porodičnim okolnostima. Priznanje krivice nije se spominjalo”, kazao je Hodorkovski.

‘Zahvalan na podršci’

On je istakao da zahvalan svim koji su ga podržavali tokom zatočenja i naglasio da preostaje puno posla, oslobađanja osoba koje su i dalje u zatvoru, posebno Platona Lebedeva, saradnika koji je osuđen zajedno s njim.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je u petak ulogu koju je bivši šef njemačke diplomacije Hans-Dietrich Genscher odigrao, kako je rekla, iza scene, da bi pomogao da Hodorkovski bude oslobođen iz zatvora.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert saopćio je kako njemačka Vlada cijeni napore bivšeg ministra Genschera, “koji je intenzivno djelovao iza scene i uspješno radio na pronalaženju rješenja, uz veliku posvećenost i podršku kancelarke i Ministarstva vanjskih poslova”.

Genscher (86) je naveo u saopćenju da je odlučio podržati slučaj Hodorkovskog “iz humanitarnih razloga” te da se s njim ranije nekoliko puta sastao.

Genscher, koji je od 1974. do 1992. bio visoki njemački diplomata, rekao je da je dobro što je Putin pomilovao Hodorkovskog, kao i da je o tom slučaju s njim dva puta razgovarao.

Bivši njemački diplomat dodao je da je ta odluka značajna i ohrabrujuća i za druge slučajeve, prenosi AFP.

Zahtvjev za pomilovanje

Genscher se, također, zahvalio Angeli Merkel, Vladi i njemačkom ambasadoru u Moskvi na podršci koju su mu pružili.

On je, također, osigurao Hodorkovskom prevoz privatnim avionom iz Rusije i dočekao ga na aerodromu u Berlinu, navodi njemački magazin Spiegel.

Genscher je za ovaj list izjavio kako je Hodorkovski dobro s obzirom na okolnosti i da je sretan jer je konačno slobodan.

Hodorkovski je u petak ujutro izašao iz zatvora i nedugo zatim stigao u Njemačku, saopćilo je ranije njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Potvrđujem da je Mihael Hodorkovski sletio na aerodrom Schonefeld u Berlinu”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva za Reuters.

Agencija AP prethodno je javila da je Hodorkovski podnio zahtjev da mu se dozvoli da napusti zemlju kako bi posjetio majku Marinu, koja je bila u jednoj berlinskoj klinici na liječenju raka, vjerujući da se ona još nalazi tamo.

“Njen sin, očito, nije znao ništa o povratku (majke) i zbog toga je, neposredno po oslobađanju, otputovao za Njemačku”, naveo je Spiegel u internetskom izdanju, koji doznaje da Hodorkovski želi dalje putovati u Švicarsku.

Promjena Putinovog imidža

Stručnjaci, političari i borci za ljudska prava pozdravljaju Putinovu odluku o pomilovanju Hodorkovskog i istovremeno nagađaju hoće li Hodorkovski nastaviti s političkim djelovanjem, ili su ta vremena za njega prošla.

Aktivist za ljudska prava Lev Ponomarjov rekao je da ponekad sudbina jednog čovjeka postane fokus ne samo cijele države, već i cijelog svijeta, te da Putinov potez mijenja njegov imidž.

“Naravno, samo jedan takav korak nije dovoljan da bi se tvrdilo kako je imidž promijenjen. Možda je to samo privremeno, ali i privremeno je korisno. Pozdravljam privremeno iskazivanje humanosti”, kazao je Ponomarjov za RIA Novosti.

S druge strane, ima i onih koji pomilovanje objašnjavaju time da Hodorkovski više ne predstavlja opasnost za Putina.

“On za vlast nije onoliko opasan koliko je bio prije, recimo, 10 godina, kada je praktično bio jedini protivnik Putina. Od protesta 2011. godine protivnika ima mnogo, a što je opozicija raspršenija, to je vlastima lakše da se s njom izbore”, rekao je za Nacionalnu službu vijesti poslanik Pravedne Rusije Mihail Emeljanov.

I predsjednik Centra globalnih interesa Nikolaj Zlobin također misli da Hodorkovski najvjerovatnije više ne predstavlja opasnost, a njegovo oslobađanje objašnjava željom Putina da smiri situaciju s političkim zatvorenicima pred Olimpijske igre u februaru u Sočiju i Samit G8 sljedeće godine.

‘Jakima pomoć nije potrebna’

“Glavna nepoznanica je u tome je li Hodorkovski uopće napisao tu molbu i je li bilo nekakvih dogovora – naprimjer da poslije oslobađanja Hodorkovski neće učestvovati u političkom životu. Ako je to tako, onda Hodorkovski nije više opasan za vlast: molio je za milost – znači priznao je krivicu”, smatra Zlobin.

Predsednik Liberalno demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski Hodorkovskom predviđa karijeru pisca.

Na pitanje medija hoće li pomoći Hodorkovskom da se zaposli, ruski milijarder Mihail Prohorov odgovorio je da je on “jaka ličnost, kojoj pomoć nije potrebna”.

Putin je u četvrtak iznenađujuće najavio da će uskoro biti potpisana odluka o pomilovanju Hodorkovskog, nakon što je bivši čelnik naftne kompanije Yukos poslao molbu da ga se oslobodi iz humanitarnih razloga, jer mu je majka teško bolesna.

“Vođen humanitarnim principima, proglašavam kako Mihail Borisovič Hodorkovski treba biti pomilovan i oslobođen bilo koje dalje kazne u obliku pritvaranja. Ovaj dekret stupa na snagu na dan njegovog potpisivanja”, navodi se u dekretu koji je potpisao ruski predsjednik.

Dvije presude

U maju 2005. godine sud u Moskvi proglasio je Hodorkovskog i njegovog kolegu Lebedeva krivima za pronevjeru i neplaćanje poreza i kaznio ih sa devet godina zatvora.

Kasnije je presuda smanjena na osam godina.

U decembru 2010. godine Hodorkovski i Lebedev su u drugom slučaju osuđeni na 14 godina zatvora, za krađu nafte i pranje novca.
Nakon žalbe, kazne su im smanjenje na 10 godina i 10 mjeseci zatvora.

Lebedev je redovno trebao izaći na slobodu u maju 2014. godine, a Hodorkovski u augustu iste godine.

Presude su se na Zapadu smatrale politički motiviranim, jer je Hodorkovski bio žestoki Putinov kritičar, koji se namjeravao angažirati u politici.

Izvor: Agencije