Hamburg: U sukobima povrijeđena 22 policajca

Jedan policajac teško je povrijeđen kamenom te je bez svijesti prenijet u bolnicu (Reuters)

Najmanje 22 njemačka policajca povrijeđena su u subotu navečer u demonstracijama ljevičara za očuvanje svog kulturnog centra “Crvena Flora” u Hamburgu, dok broj povrijeđenih demonstranata još nije poznat, prenose njemački mediji.

“Kamenje i boce na policajce, a pendreci i vodeni topovi na demonstrante”, opisuju mediji situaciju u Hamburgu, gdje je bilo teških ispada i napada na policiju, koji su se, prema izjavi jednog glasnogovornika, našli na putu ljevičarima i napadnuti kamenjem, bocama i pirotehničkim napravama.

Jedan policajac iz pokrajine Donja Saksonija teško je povrijeđen kamenom te je bez svijesti prenijet u bolnicu, javljaju mediji, prenosi Tanjug.

Među oko 7.300 demonstranata bilo je oko 4.500 iz ekstremno ljevičarskih organizacija, spremnih na nasillje.

Upotrijebljeni vodeni topovi

Situacija je “eksplodirala” odmah na početku demonstracija za očuvanje “Crvene Flore”, kada su pripadnici takozvanog crnog bloka napali policiju, a oni upotrijebili vodene topove.

“Od početka je vladalo agresivno raspoloženje i teško smo napadnuti”, rekao je glasnogovornik policije Mirko Streiber, naglasivši da već dugo takviih napada na policiju nije bilo.

“Crvena Flora” je autonomni centar ljevičara, smješten u ostacima zgrade nekadašnjeg pozorišta “Flora” u Hamburgu, koja je trebala biti srušena, odnosno koju je Senat Hamburga prodao jednom preduzetniku.

Ljevičari se dugo bore za ostanak svog centra, koji služi za diskusije i zabave.

Izvor: Agencije


Povezane

Članovi turske zajednice se žale kako je zakon o dvojnom državljanstvu loš kompromis jer neće pomoći osobama starijim od 23 godine.

Published On 14 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO