AL ne želi izraelske vojnike u Palestini

Na sastanku sazvanom na zahtjev Abbasa, Elaraby je rekao da nijedan izraelski vojnik ne može biti na teritoriju buduće Palestine (Reuters)

Arapska liga je u subotu odbacila prijedloge SAD-a prema kojima bi se izraelskim vojnicima dopustilo da budu razmješteni na istočnoj granici buduće palestinske države.

Na vanrednom sastanku u subotu, sazvanom na zahtjev palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, generalni sekretar AL-a Nabil Elaraby je rekao da nijedan izraelski vojnik ne može biti na teritoriju buduće Palestine.

U rezoluciji pročitanoj na kraju sastanka nije, međutim, ponovljen oštro kritički intoniran izvještaj podijeljen arapskim izaslanicima uoči skupa.

Izvještaj, koje je na uvid dobila agencija Reuters, ocjenjuje da sigurnosni prijedlozi SAD-a “ostvaruju izraelske sigurnosne ekspanzionističke zahtjeve i, pod izgovorom sigurnosti, garantiraju nastavak izraelskog nadzora nad dolinom Jordana”.

‘Američko povlačenje’

Izvještaj prijedloge također opisuje kao “američko povlačenje”.

Prema planu SAD-a, bio bi dopušten nastavak izraelskog vojnog prisustva u dolini Jordana idućih deset godina.

Izrael kaže da njegovi vojnici tamo trebaju ostati kako bi “spriječili dolazak oružja i militanata na Zapadnu Obalu”.

Abbas je odbacio zamisao razmještanja izraelske vojske duž doline Jordana, ali je rekao da bi prihvatio razmještanje snaga SAD-a na tom prostoru.

U izvještaju AL-a se kaže da SAD i Izrael vežu razgovore o političkim pitanjima s palestinskim pristankom na “američko sigurnosno rješenje”.

“To palestinska strana odbija”, piše u izvještaju.

Izvor: Agencije