AL ne želi izraelske vojnike u Palestini

Na sastanku sazvanom na zahtjev Abbasa, Elaraby je rekao da nijedan izraelski vojnik ne može biti na teritoriju buduće Palestine (Reuters)

Arapska liga je u subotu odbacila prijedloge SAD-a prema kojima bi se izraelskim vojnicima dopustilo da budu razmješteni na istočnoj granici buduće palestinske države.

Na vanrednom sastanku u subotu, sazvanom na zahtjev palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, generalni sekretar AL-a Nabil Elaraby je rekao da nijedan izraelski vojnik ne može biti na teritoriju buduće Palestine.

U rezoluciji pročitanoj na kraju sastanka nije, međutim, ponovljen oštro kritički intoniran izvještaj podijeljen arapskim izaslanicima uoči skupa.

Izvještaj, koje je na uvid dobila agencija Reuters, ocjenjuje da sigurnosni prijedlozi SAD-a “ostvaruju izraelske sigurnosne ekspanzionističke zahtjeve i, pod izgovorom sigurnosti, garantiraju nastavak izraelskog nadzora nad dolinom Jordana”.

‘Američko povlačenje’

Izvještaj prijedloge također opisuje kao “američko povlačenje”.

Prema planu SAD-a, bio bi dopušten nastavak izraelskog vojnog prisustva u dolini Jordana idućih deset godina.

Izrael kaže da njegovi vojnici tamo trebaju ostati kako bi “spriječili dolazak oružja i militanata na Zapadnu Obalu”.

Abbas je odbacio zamisao razmještanja izraelske vojske duž doline Jordana, ali je rekao da bi prihvatio razmještanje snaga SAD-a na tom prostoru.

U izvještaju AL-a se kaže da SAD i Izrael vežu razgovore o političkim pitanjima s palestinskim pristankom na “američko sigurnosno rješenje”.

“To palestinska strana odbija”, piše u izvještaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Izrael je 2005. godine evakuirao stanovnike tri mala naselja koja su bila nelegalno izgrađena na Zapadnoj Obali. Međutim, neki doseljenici nikad nisu napustili to područje niti su mještane ostavili na miru. Iz sela Burka na okupiranoj Zapadnoj Obali, reporterka Al Jazeere izvještava o tome kako su Palestinci spriječeni pristupiti svojoj zemlji.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO