Oficir: Sirijska vojska koristi napalm i TNT

Aktivisti tvrde da su helikopteri bacali eksploziv na Kafr Zitu u blizini Hame [Izvor: YouTube/kafrzita]

Britanija se složila da uništi dio zaliha sirijskog kemijskog oružja u jednom komercijalnom postrojenju te da prati skandinavske brodove koji prevoze toksični teret, priopćila je danas britanska vlada.

Oko 150 tona industrijskih kemikalija bit će transportirano brodom iz Sirije do jedne luke u Britaniji, priopćio je Foreign Office, kako prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada prijavio je 1.300 tona kemijskog oružja Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW), koja je ove godine osvojila Nobelovu nagradu za mir.

Prema vremenskom rasporedu usaglašenom sa SAD-om i Rusijom, Damask ima rok do 31. prosinca da se riješi najotrovnijih kemikalija, a cjelokupan sirijski kemijski arsenal mora biti uništen do polovine 2014. godine.

Ovim sporazumom su spriječeni raketni napadi kojima su SAD prijetile nakon što su stotine ljudi ubijene u predgrađu Damaska 21. kolovoza, u najgorem napadu otrovnim plinom poslije četvrt stoljeća, podsjeća britanska agencija.

Oficir: Sirijska vojska koristi napalm i TNT

Oficir vojske odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu Abdusselam Abdurezzak, koji je prebjegao u pobunjeničke redove, izjavio je za agenciju Anadolija da režimske snage u svojim bombardiranjima upotrebljavaju napalm i eksploziv velike razorne moći TNT, inače materije zabranjene prema zakonima i običajima ratovanja.

Abdurezzak, stručnjak za hemijsko i biološko oružje, naveo je da je komanda režimskih snaga osnovala i baze u Damasku, u kojima se priprema takvo oružje.

Govoreći o barel-bombama, koje su korištene ponajviše u Halepu na sjeveru Sirije, on je kazao kako je „to najefektivnije oružje za uništenje širih masa i kako ne uništava određeni cilj, nego određeno područje“.

Kao razlog korištenja barel-bombi on je naveo nisku cijenu koštanja njihove proizvodnje, budući da ta država posjeduje i napalm i TNT.

Sirijska opoziciona i revolucionarna koalicija navela je kako se upotreba zabranjenog oružja mora sankcionirati pred međunarodnim sudovima pravde.

Pripreme pred konferenciju

Izaslanik UN-a Lakhdar Brahimi je u petak otvorio pripremni sastanak za mirovnu konferenciju o Siriji Ženeva-2 u prisustvu predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u Palači naroda u Ženevi.

Međunarodna konferencija o Siriji će početi 22. januara u Montreuxu, prije nego što se nastavi u Ženevi.

Cilj sastanka u petak jeste da finalizira spisak pozvanih delegacija. Posebno će, također, biti razmatrani modaliteti učešća Irana i Saudijske Arabije na konferenciji 22. januara.

Delegacije koje predstavljaju opoziciju, jer sirijski Kurdi traže svoju odvojenu delegaciju, također će biti na razmatranju.

Delegacija Sirijske nacionalne koalicije (NSC) je u Ženevi, no ne učestvuje na pripremnom sastanku u Palači naroda, ali treba da susretne delegacije na bilateralnim razgovorima. Koalicija je tražila sastanak s Brahimijem, što je on prihvatio, precizirao je njegov glasnogovornik Havla Matar.

Izvor: Agencije