Obama: Još nisam odlučio kako obuzdati NSA

Obama je ipak istaknuo da su podaci koje prikupe tajne agencije potrebne SAD-u i dodao da bi se ti podaci mogli prikupljati uz "jaču kontrolu" (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako još nije odlučio kako obuzdati Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA) nakon otkrića o gomemim razmjerima prisluškivanja i kako je moguće da neke tajno prikupljene podatke umjesto vlade drže privatne tvrtke. 

Na godišnjoj konferenciji za novinare Obama je ipak istaknuo da su podaci koje prikupe tajne agencije potrebne SAD-u. “Ne možemo se jednostrano razoružati”, rekao je Obama i dodao da bi se ti podaci mogu prikupljati uz “jaču kontrolu”, prenosi Hina.

Pratili e-mail adresu izraelskog premijera

Špijuni iz Velike Britanije i SAD-a špijunirali su visokog dužnosnika Europske unije, zgrade njemačke vlade i ured izraelskog premijera, po posljednjim dokumentima Edwrada Snowdena objavljenim u petak. 

Među drugim metama od 2008. do 2011. godine bile su strane energetske kompanije i humanitarne organizacije, izvijestili su britanski Guardian i New York Times navodeći tajne dokumente koje je u javnost pustio bivši suradnik Nacionalne agnecije za sigurnost SAD-a (NSA) Edward Snowden.

Snowden je ukazao na široki nadzor NSA-a i britanske agencije GCHQ, a navodni razmjeri tih aktivnosti uznemirili su mnoge saveznike SAD-a i pokrenuli žestoku raspravu o ravnoteži između privatnosti i sigurnosti. Snowden se trenutačno nalazi u Rusiji gdje je dobio privremeni azil.

Listovi su izvijestili da su u siječnju 2009. GCHQ i NSA pratili e-mail adresu koja je, kako se navodi, pripadala tadašnjem izraelskom premijeru Ehudu Olmertu. Špijuni su također nadzirali e-mail komunikaciju između tadašnjeg izraelskog ministra obrane Ehuda Baraka i njegovog načelnika stožera Yonija Korena, navode listovi.

Na meti UNICEF, dužnosnik EU Almunia…

Druge mete prisluškivanja bile su, kako se navodi, UNICEF, francuska humanitarna organizacija Medecins du Monde, francuska naftna kompanija Total i francuska obrambena industrija Thales Group.

U dokumentima GCHQ-a pojavljuje se i Joaquin Almunia, europski povjerenik za tržišno natjecanje koji nadgleda istrage monopola i bio je uključen u slučaj Googlea, no nije jasno tko je naložio nadzor.

Glasnogovornica NSA je rekla da njena agencija nije koristila špijunažu kako bi pomagala tvrtkama iz SAD-a.

“Mi ne koristimo naše obavještajne kapacitete za inozemstvo kako bismo krali poslovne tajne stranih tvrtki za račun tvrtki iz SAD-a, ili da bismo im davali informacije koje prikupljamo, kako bismo osnažili njihovu međunarodnu konkurentnost ili povećali njihove prihode”, rekla je glasnogovornica i dodala da su obavještajna nastojanja da se shvate gospodarski sustavi i politike ključna kako bi se političarima osigurale informacije potrebne za donošenje odluka.

EK: Ako je istina, neprihvatljivo je

Europska komisija je, međutim, priopćila, da bi bilo “neprihvatljivo” ukoliko je istina da je špijuniran jedan od njezinih viših dužnosnika.

“Ova vijest dolazi nakon niza drugih otkrića koja su, ako se pokažu istinitima, kako smo jasno rekli u prošlosti, neprihvatljiva i zaslužuju našu najsnažniju osudu”, rekao je glasnogovornik komisije.

“To nije ponašanje kakvo očekujemo od naših strateških partnera, a pogotovo ne od naših država članica”.

The Guardian je napisao da je vijest da je GHCQ špijunirao zgrade njemačke vlade u Berlinu posebno neugodna za britanskog premijera Davida Camerona, jer je on supotpisao izjavu EU-a kojom se osuđuje NSA-ovo špijuniranje Angele Merkel.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova je rekao da njegovo ministarstvo istražuje izvješća.

Glasnogovornik GCHQ-a je izjavio da njegova agencija “radi u skladu sa zakonskim i političkim okvirom koji osigurava da su njihove aktivnosti odobrene, nužne i srazmjerne”.

Izvor: Agencije