Merkel: Iza scene smo pomagali Hodorkovskom

Nakon oslobađanja Hodorkovski je odletio u Njemačku, gdje ga je dočekao bivši šef njemačke diplomacije Hans-Dietrich Genscher (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je ulogu koju je bivši šef njemačke diplomacije Hans-Dietrich Genscher odigrao, kako je rekla, iza scene, da bi pomogao da kritičar Kremlja, ruski tajkun Mihail Hodorkovski, bude oslobođen iz zatvora.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert priopćio je kako njemačka vlada cijeni napore bivšeg ministra Genschera, “koji je intenzivno djelovao iza scene i uspješno radio na pronalaženju rješenja, uz veliku posvećenost i podršku kancelarke i Ministarstva vanjskih poslova”.

Genscher dva puta razgovarao s Putinom

Genscher (86) je naveo u priopćenju da je odlučio podržati slučaj Hodorkovskog “iz humanitarnih razloga” te da se s njim ranije nekoliko puta sastao.

Genscher, koji je od 1974. do 1992. bio visoki njemački diplomat, rekao je da je dobro što je ruski predsednik Vladimir Putin pomilovao Hodorkovskog, kao i da je o tom slučaju s njim dva puta razgovarao.

Bivši njemački diplomat dodao je da je ta odluka značajna i ohrabrujuća i za druge slučajeve, prenosi Tanjug agenciju AFP. Genscher se, također, zahvalio Angeli Merkel, vladi i njemačkom veleposlaniku u Moskvi na podršci koju su mu pružili.

On je, također, osigurao Hodorkovskom prijevoz privatnim avionom iz Rusije i dočekao ga na aerodromu u Berlinu, navodi list “Spiegel”. Genscher je za ovaj list izjavio kako je Hodorkovski dobro s obzirom na okolnosti i da je sretan jer je konačno slobodan.

Sletio u Berlin

Ruski tajkun Mihail Hodorkovski, koji je jutros izašao iz zatvora nakon što ga je pomilovao ruski predsednik Vladimir Putin, stigao je u Njemačku, priopćilo je ranije njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

“Potvrđujem da je Mihael Hodorkovski sletio na aerodrom Schonefeld u Berlinu”, izjavio je glasnogovornik ministarstva za Reuters.

Agencija AP prethodno je javila da je Hodorkovski podnio zahtjev da mu se dozvoli da napusti zemlju kako bi posjetio majku Marinu koja je bila u jednoj berlinskoj klinici na liječenju raka, vjerujući da se ona još nalazi tamo, prenosi Tanjug.

“Njezin sin, očito, nije znao ništa o povratku (majke) i zbog toga je, neposredno po oslobađanju, otputovao za Njemačku”, naveo je njemački politički magazin “Spiegel” u internetskom izdanju, koji doznaje da Hodorkovski želi dalje putovati u Švicarsku.

Hodorkovski: Priznanje krivnje nije se spominjalo

Prema navodima Reutersa, majka Hodorkovskog je trenutačno u Moskvi, gdje čeka vijesti od sina.

“Ne znamo ništa, ne znamo da li i gdje treba da otputujemo”, rekla je ona za Reuters i dodala kako joj je jedina želja da zagrli sina.

“Spiegel” je izvijestio i kako se bivši njemački šef diplomacije Hans-Dietrich Genscher angažirao pri organizaciji leta za Mihaila Hodrskovskog.

Njemačko veleposlanstvo u Moskvi je bez puno birokracije dalo Hodorkovskom vizu, kako bi mu omogućila put za Njemačku, navodi magazin.

Ubrzo nakon što se našao u Berlinu izdao je priopćenje u kojem potvrđuje da je tražio oprost iz obiteljskih razloga, ali da nije priznao krivnju za utaju poreza.

“Obratio sam se ruskom predsjedniku 12. studenoga sa zahtjevom za oprost u vezi s obiteljskim okolnostima. Priznanje krivnje nije se spominjalo”, rekao je Hodorkovski, prenosi Hina.

Njemačka pozdravlja oslobađanje

Vijest o pomilovanju ruskog tajkuna Hodorkovskog koji je poslije 10 godina danas pušten iz zatvora, pozdravljena je u Rusiji i drugim zemljama, uključujući Njemačku, gdje se oglasila kancelarka Angela Merkel.

Angela Merkel pozdravila je oslobađanje Hodorkovskog, a šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier ocijenio je kako je to “dobra vest”.

“Istovremeno, to nam kazuje da u idućim godinama trebamo nastaviti intenzivne razgovore sa Rusijom o stanju ljudskih prava”, izjavio je Steinmeier.

Stručnjaci, političari i borci za ljudska prava pozdravljaju Putinovu odluku o pomilovanju bivšeg oligarha Hodorkovskog i istovremeno nagađaju hoće li Hodorkovski nastaviti s političkim djelovanjem ili su ta vremena za njega prošla.

Počela nagađanja

Aktivist za ljudska prava Lev Ponomarjov rekao je da ponekad sudbina jednog čovjeka postane fokus ne samo cijele države već i cijelog svijeta te da Putinov potez menja njegov imidž.

“Naravno, samo jedan takav korak nije dovoljan da bi se tvrdilo kako je imidž promijenjen. Možda je to samo privremeno, ali i privremeno je korisno. Ja potpuno pozdravljam privremeno iskazivanje humanosti”, rekao je Ponomarjov za RIA Novosti.

S druge strane ima i onih koji pomilovanje objašnjavju time da Hodorkovski više ne predstavlja opasnost za Putina.

“On za vlast nije onoliko opasan koliko je bio prije, recimo, 10 godina kada je praktički bio jedini protivnik Putina. Od prosvjeda 2011. protivnika ima mnogo, a što je opozicija raspršenija to je vlastima lakše da se sa njom izbore”, rekao je za “Nacionalnu službu vesti” poslanik “Pravedne Rusije” Mihail Emeljanov.

I predsjednik “Centra globalnih interesa” Nikolaj Zlobin također misli da Hodorkovski najvjerovatnije više ne predstavlja opasnost, a njegovo oslobađanje objašnjava željom Putina da smiri situaciju s političkim zatvorenicima pred Olimpijske igre i Summmit G8 sljedeće godine.

“Glavna nepoznanica je u tome je li Hodorkovski uopće napisao tu molbu i je li bilo nekakvih dogovora – na primjer da poslije oslobađanja Hodorkovski neće sudjelovati u političkom životu. Ako je to tako, onda Hodorkovski nije više opasan za vlast: molio je za milost – znači priznao je krivicu”, smatra Zlobin.

Predsednik LDRP -a (Liberalno demokratske partije Rusije) Vladimir Žirinovski Hodorkovskom predviđa karijeru pisca. 

Na pitanje medija hoće li pomoći Hodorkovskom da se zaposli, ruski milijarder Mihail Prohorov odgovorio je da je on “jaka ličnost kojoj pomoć nije potrebna”.

U petak pušten na slobodu

Bivši direktor naftnog giganta Yukosa i oštri kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski u petak je pušten iz zatvora, nakon što je ranije istog dana ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ukaz o njegovom pomilovanju, objavila je ruska agencija Interfaks.

Sigurnosni izvor je ovoj agenciji rekao da je Hodorkovski „oko 12:20 (po lokalnom vremenu, odnosno 9:20 po srednjeevropskom) napustio zatvorski kamp“ u gradu Segeža u ruskoj republici Kareliji, prenijela je agencija AFP.

Ruski zvaničnici, kao ni glasnogovornici Hodorskovskog, trenutno nisu potvrdili tu vijest.

Putin je u petak ujutro potpisao ukaz o pomilovanju zatvorenog naftnog tajkuna, koji je u zatvoru već deset godina, objavio je Kremlj, dodajući da odluka stupa na snagu odmah.

Ruski lider je u četvrtak iznenađujuće najavio da će uskoro biti potpisana odluka o pomilovanju Hodorkovskog, nakon što je bivši čelnik naftne kompanije Yukos poslao molbu da ga se oslobodi iz humanitarnih razloga, jer mu je majka teško bolesna.

„Vođen humanitarnim principima, proglašavam kako Mihail Borisovič Hodorkovski treba biti pomilovan i oslobođen bilo koje dalje kazne u obliku pritvaranja. Ovaj dekret stupa na snagu na dan njegova potpisivanja“, navodi se u dekretu koji je potpisao Putin.

Krađa nafte i pranje novca

Ruske novinske agencije citiraju advokaticu Hodorkovskog, koja je rekla da bi mogao na slobodu već u petak.

U maju 2005. godine sud u Moskvi proglasio je Hodorkovskog i njegovog kolegu Platona Lebedeva krivima za pronevjeru i neplaćanje poreza i kaznio ih sa devet godina zatvora. Kasnije je presuda smanjena na osam godina.

U decembru 2010. Hodorkovski i Lebedev su u drugom slučaju osuđeni na 14 godina zatvora za krađu nafte i pranje novca. Nakon žalbe kazne su im smanjenje na 10 godina i 10 mjeseci zatvora.

Lebedev je redovno trebao izaći na slobodu u maju 2014, a Hodorkovski u augustu iste godine.

Presude su se na Zapadu smatrale politički motiviranim, jer je Hodorkovski bio žestoki Putinov kritičar, koji se namjeravao angažirati u politici.

Hodorkovski je ranije izjavio da nikada neće tražiti pomilovanje od Putina, jer bi to značilo da priznaje krivnju. Ruski list Kommersant u petak piše da je to, ipak, učinio, ali pod pritiskom sigurnosnih službi.

Ublažavanje kritika

Pozivajući se na neimenovane izvore, list piše da su predstavnici tih službi bez prisustva advokata razgovarali s nekada najbogatijim Rusom i kazali mu da se pogoršava zdravstveno stanje njegove majke, koja boluje od raka, te ga usputno upozorili da bi protiv njega mogla biti podignuta i treća optužnica.

„To ga je nagnalo da se, ipak, obrati predsjedniku“, navodi Kommersant.

Politički analitičari kažu da je pomilovanje trebalo Kremlju, kako bi se ublažile međunarodne kritike o poštivanju ljudskih prava u državi i uljepšao međunarodni ugled uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju naredne godine.

Izvor: Agencije