Sirija traži pomoć u razoružavanju

Sigrid Kaag: Sigurnosna situacija u Siriji i dalje predstavlja jedan od ključnih izazova pri uništenju hemijskog oružja (AP)

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad je u ponedjeljak upozorio da bi napori za oslobađanje njegove zemlje od hemijskog oružja mogli propasti ukoliko međunarodna zajednica ne pruži svoj doprinos u novcu i opremi.

On je u izjavi za novinare na sastanku Organizacije za zabranu hemijskog oružja rekao da su njegovoj zemlji neophodna borbena vozila s oružanom pratnjom i drugi resursi kako bi se hemijsko oružje iznijelo iz Sirije radi uništavanja.

Apel UNHCR-a

Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice poslao je poziv svim zemljama da otvore svoje granice i olakšaju vizni režim kako bi omogućili ulazak sirijskih izbjeglica.
Broj izbjeglica iz Sirije doseže oko 2,2 miliona, od čega su polovina djeca.
“Pozivamo sve zemlje, umjesto da štite svoje granice, da pogledaju kako mogu zaštiti osobe kojima treba podrška i pomoć”, rekla je izaslanica UNHCR-a Carol Batchelor, prenosi Anadolija.
Sukob između Assadovog režima i njegovih protivnika počeo je u martu 2011. godine i brzo je prerastao u građanski rat, koji je do sada odnio živote preko 100.000 ljudi, dok su milioni raseljeni.
“Trenutno oko 10 miliona ljudi u Siriji treba pomoć, od čega je oko 6,5 miliona raseljenih lica. Kada je ovaj rat počeo, Sirija je imala više od 20 miliona stanovnika. Dakle, danas polovina stanovništva treba neku vrstu pomoći”, kazala je Batchelor.
“Najalarmantniji problem su djeca. To je budućnost Sirije. Jako, jako se brinemo da oni ne postanu izgubljena generacija”, rekla je ona.

“Bez tih resursa bit će teško, ako ne i nemoguće, za Siriju i za OPCW da provedu te donesene odluke”, kazao je Mekdad, prenosi agencija Tanjug.

Najteži dio tek predstoji

Šefica misije Ujedinjenih naroda zadužene za uništenje sirijskog hemijskog arsenala Sigrid Kaag izjavila je da najteži dio posla u ratom razorenoj Siriji tek predstoji i da sukobi predstavljaju jednu od najvećih prepreka.

Govoreći na godišnjem sastanku zemalja članica OPCW-a u Hagu, ona je istakla da, iako Sirija više nema mogućnost proizvoditi hemijsko oružje, “najsloženiji i najizazovniji dio posla i dalje tek predstoji”, javio je AFP.

Naglasila je da će uništenje sirijskih hemijskih agenasa van teritorije Sirije zahtijevati “saradnju velikog obima i zajedničko zalaganje”.

Kaag je istakla da sigurnosna situacija u Siriji i dalje predstavlja jedan od ključnih izazova i da se uništenje hemijskog oružja nikada nije provodilo u tako opasnim uvjetima, javio je Reuters.

Kao primjer je navela to što prošlog vikenda nije mogla koristiti put kojim bi se hemijsko oružje trebalo dovesti do sjeverne luke Latakije, odakle će se dalje izvesti i uništiti.

OPCW saopćila je ranije da je svih oko 1.000 tona sirijskog hemijskog arsenala stavljeno pod kontrolu.

Organizacija je u novembru, na osnovu sporazuma SAD-a i Rusije, usvojila strategiju u skladu s kojom bi čitav sirijski hemijski arsenal trebao biti uništen do sredine 2014. godine.

UN: Dokazi ukazuju na Assada

U međuvremenu je komesar UN-a za ljudska prava Navi Pillay rekla je da istražitelji UN-a sakupljaju sve više dokaza koji ukazuju na umiješanost visokih sirijskih zvaničnika, uključujući predsjednika Bashara al-Assada, u zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Pillay je izjavila da je skoro nemoguće shvatiti obim i okrutnost zločina koje su počinile obje strane u sukobima u Siriji i da je to dokumentirao panel stručnjaka UN-a.

“Sakupili su mnogo dokaza. Oni ukazuju na činjenicu da su za zločine odgovorni najviši nivoi vlasti, uključujući šefa države”, kazala je Pillay na konferenciji za novinare, prenio je AP.

Ona je dodala da joj je predana povjerljiva lista osumnjičenih počinilaca ratnih zločina i da će spisak ostati zapečaćen dok to ne zatraže nacionalne ili međunarodne institucije radi provođenja “kredibilne istrage” i eventualnog pokretanja krivičnog procesa.

Pillay je rekla da nije lako procijeniti koliko dugo ove informacije trebaju ostati tajne, ali i da se mora voditi računa o pretpostavci nevinosti dok se ne provede odgovarajuća sudska istraga koja bi rezultirala suđenjem.

Komesar UN-a za ljudska prava je izjavila da su Sirija i Sjeverna Koreja zemlje u kojima se najviše krše ljudska prava, ali je izrazila zabrinutost i zbog stanja u Centralnoafričkoj Republici, Bangladešu i još nekim regijama.

U novembru poginule 2.583 osobe

U novembru je u Siriji život izgubilo 2.583 osoba, među kojima su i žene i djeca, javlja Anadolija.

U oružanim napadima snaga režima na pobunjenike u novembru poginulo je 227 djece i 194 žene, saopćila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Od poginulih 2.583 osoba, 1.920 osoba su civili, a 663 osobe su bili naoružani pripadnici opozicije, od kojih je 122 život izgubilo od posljedica mučenja u zatvorima Assadovog režima i u policijskim stanicama, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije