Premijerka Tajlanda ne sluša protestante

Premijerka Tajlanda Yingluck Shinawatra u ponedjeljak je odbacila zahtjeve antivladinih demonstranata, koji pokušavaju svrgnuti njenu Vladu i zamijeniti je “narodnim vijećem”.

Yingluck je rekla da su zahtjevi demonstranata neustavni.

“Spremna sam učiniti bilo što da usrećim ljude, ali kao premijerka, što god učinila, mora biti u skladu s Ustavom”, rekla je ona u televizijskom obraćanju, prvom nakon što su u subotu izbili sukobi nakon nekoliko sedmica mirnih protesta.

Ranije u ponedjeljak izbili su novi sukobi na Tajlandu između snaga reda i hiljada demonstranata, koji traže ostavku Vlade.

Policija je upotrijebila suzavac kako bi branila sjedište Vlade, koje je okruženo betonskim blokovima i bodljikavom žicom.

Sukobi su izbili i pred sjedištem policije, gdje je, također, ispaljivan suzavac.

U međuvremenu je vođa antivladinih protesta na Tajlandu, bivši zamjenik premijera Suthep Thaugsuban, pozvao je ljude na opći štrajk, koji bi trebao početi u vrijeme dok u Bangkoku i dalje traju sukobi.

Reporter Al Jazeere Scott Heidler javlja iz Bangkoka da je većina prodavnica u trgovinskim centrima otvorena unatoč Thaungsubanovom pozivu.

Premijerke nema u javnosti

Ujedinjeni narodi zatvorili su svoj glavni ured u Bangkoku, većina škola ne radi, a mnogi državni službenici nisu došli na posao.

U e-mail saopćenju svojim zaposlenicima sigurnosni odjel UN-a navodi da bi “u ponedjeljak nasilje moglo biti rasprostranjeno” te da, stoga, “zaposlenici trebaju izbjegavati sve Vladine urede” i druga mjesta protesta.

Protestante – sastavljene od raznovrsnih grupa ljudi, od srednje građanske klase do rojalističke elite – ujedinjuje duboka mržnja prema bratu premijerke Yingluck Shinawatre, milijarderu Thaksinu Shinawatri.

Protestanti, kojih je u nedjelju, prema izjavi policije, bilo oko 70.000 u Bangkoku, dok ih je prošle sedmice bilo oko 180.000, optužuju Thaksina, koji je svrgnut sa mjesta premijera državnim udarom 2006. godine, da i dalje donosi odluke o zemlji iz egzila u Dubaiju.

Jedan tajlandski sud je u ponedjeljak izdao nalog za hapšenje vođe protesta Sutepa Thaugsubana zbog podsticanja “pubune” u pokušaju svrgavanja Vlade, saopćila je policija.

Optužba “za pobunu povlači smrtnu kaznu, ili kaznu doživotnog zatvora”, rekao je zamjenik komandira gradske policije Bankoka Chajut Tjanataeerat.

Suzavac i gumeni meci

Uprkos tome što se pobuna oštro kažnjava, smrtna kazna se u Tajlandu rijetko izvršava, prenosi AFP.

Sud je prošle sedmice izdao nalog za hapšenje Sutepa zbog organiziranja zauzimanja ministarstava.

On je već suočen s kaznom smrti zbog uloge u naređivanja smrtonosnog suzbijanja protesta 2010. godine, kada je bio zamjenik premijera u tadašnjoj vladi, koju je predvodila Demokratska partija.

Taj glavni podstrekač protesta je, međutim, ostao nepokoran, uprkos sve većim problemima sa zakonom, zarekavši se da će svrgnuti vladu premijerke Yingluck Shinawatra.

Hiljade njegovih pristalica u ponedjeljak se ponovo sukobilo s policijom, pokušavajući zauzeti glavne Vladine zgrade u prijestonici Tajlanda.

Policija je na demonstrante ispalila gumene metke, suzavac i gađala ih vodenim topovima.

Sutep svake večeri drži vatrene govore kako bi obodrio demonstrante u Bangkoku, optužujući Thaksina Sinawatru da on iz egzila u inostranstvu “povlači konce” za račun njegove mlađe sestre Yingluy.

Od poglavice do poslanika

Sutep poziva na uspostavljanje “narodnog vijeća“, koje bi zamijenilo sadašnji vladajući sistem pod kojim je Yingluck došla na vlast.

Sutep (64), koji je tri decenije prisutan u tajlandskoj politici, izrastao je od seoskog poglavice u poslanika, a zatim u zamjenika premijera u periodu od 2008. do 2011. godine.

Demonstranti su prošle sedmice protestirali po raznim dijelovima Bangkoka, a sada su se grupirali ispred Vladinog kompleksa.

Oni su bacali kamenje na policiju i presjekli na pojedinim mjestima žicu i uklonili betonske barijere koje je postavila policija.

U ostalim dijelovima grada od oko 10 miliona stanovnika uglavnom je mirno.

Protesti na Tajlandu traju deveti dan, preko vikenda je u sukobima poginulo najmanje troje ljudi, a 103 osobe su povrijeđene.

Izvor: Al Jazeera i agencije