‘Zašto je moj brat ubio britanskog vojnika’

Sud u Londonu proglasio je krivim Michaela Adebolajoa i Michaela Adebovalea za ubistvo britanskog vojnika u londonskom naselju Woolwich u maju ove godine. Lee Rigby je ubijen tokom dana na ulici, pred šokiranim prolaznicima.

Dvojica britanskih državljana negirala su ove optužbe, uz objašnjenje da je počinjeno djelo odgovor na vojne intervencije koje zemlje Zapada provode u Iraku i Afganistanu. Ubica Leeja Rigbyja, Michael Adebolajo, na sudu je tvrdio da je vojnik, kako je kazao, Allahove vojske.

Al Jazeerina jedinica za istrage razgovarala je s njegovim bratom Jeremiahom kako bi istražila zašto je čovjek koji je odrastao u Velikoj Britaniji odlučio da ubije britanskog vojnika u ime globalnog rata.

Kad je Jeremiah Adebolajo vidio svog brata na televiziji, u početku je bio šokiran, ali kaže da je uskoro shvatio njegov motiv. Jeremiah ne želi pokazati lice zbog straha za svoju sigurnost, ali je ekskluzivno razgovarao s Al Jazeerom o postupcima svog brata.

Neizbježni događaji

“Ti događaji su za mene bili neizbježni. Na kraju je morao biti još jedan napad, čije je opravdanje bila vanjska politika”, priča Jeremiah.

“Jedini razlog zbog kojeg smo ubili ovog čovjeka danas jeste što britanski vojnici svakodnevno ubijaju muslimane”, kazao je ubica britanskog vojnika u snimku koji je objavljen na televiziji.

Jeremiah tvrdi da je obrazloženje njegovog brata jasno.

“Ljudi će reći: ‘On je nasilna ličnost, i to je pokazao na dan Woolwicha’. Ali, ja bih rekao: ‘Je li Lee Rigby bio nasilna ličnost, jesu li drugi britanski vojnici koji idu u Afganistan i Irak i ubijaju, jesu li oni nasilne ličnosti? / Je li opravdano da musliman napadne pripadnika vojske koja okupira muslimanske zemlje? To je pitanje za učenjake, ali mislim da je to očito za većinu ljudi.'”

Većina imama u Velikoj Britaniji odbacuje bilo kakvo vjersko opravdanje za ubistvo.

Irfan Chishti sa Akademije Svjetlo islama, kaže: “Ne postoji opravdanje za njega lično da se lati oružja. On bi mogao reći kako je riječ o određenom vojniku koji je ubio određenog muslimana te da se on sveti. Ali, mi ne možemo uzimati pravdu u svoje ruke, to nije islam.”

Uprkos njegovoj povezanosti sa zabranjenom radikalnom grupom Al-Muhadžiruun i njenim raznim izdancima, Jeremiah kaže da su one imale veoma malo utjecaja na djela njegovog brata. Tvrdi da je hapšenje njegovog brata u Keniji 2010. godine, pri pokušaju prelaska granice u Somaliju, kako bi se pridružio oružanoj islamističkoj grupi al-Shabaab, pokrenulo kampanju britanskih sigurnosnih službi da ga vrbuju kao doušnika.

U toku parlamentarna istraga

Na pitanje kad su posljednji put bili u kontaktu s njim, a da on zna, Jeremiah odgovara: “Rekao bih nekoliko mjeseci ranije, prije Woolwicha.”

Ministarstva unutrašnjih i stranih poslova odbila su dati komentar. Jeremiah vjeruje da su, uprkos presudi njegovom bratu, daljnji napadi na Veliku Britaniju neminovni.

“Pretpostavljam da to neće biti posljednji put, zbog taktika britanske tajne službe i vanjske politike. To se svodi na moto ‘svaka nasilna akcija vodi ka nasilnoj reakciji'”, kaže Jeremiah.

Trenutno je u toku parlamentarna istraga kako bi se utvrdilo zašto napad na Leeja Rigbyja nije spriječen i kako se sličan napad može izbjeći.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ubica Leeja Rigbyja, Michael Adebolajo, na sudu je tvrdio da je vojnik, kako je kazao, Allahove vojske. Al Jazeerina jedinica za istrage razgovarala je s njegovim bratom Jeremiahom kako bi istražila zašto je čovjek koji je odrastao u Britaniji odlučio da ubije britanskog vojnika u ime globalnog rata. Kad je Jeremiah Adebolajo vidio svog brata na TV-u […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO