UN poziva na prekid globalnog prisluškivanja

Američki panel smatra da bi NSA morala dobiti sudsko odobrenje za prisluškivanje (EPA)
Američki panel smatra da bi NSA morala dobiti sudsko odobrenje za prisluškivanje (EPA)

Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala je na prekid sveobuhvatnog elektronskog nadzora i izrazila zabrinutost zbog posljedica koje takvo postupanje može imati na ljudska prava.

Poziv je sadržan u rezoluciji koju su predložili Njemačka i Brazil, a koju je 193-člana Skupština usvojila konsenzusom.

U rezoluciji se ne spominje nijedna država, ali usvojena je nakon što je bivši djelatnik američke obavještajne službe Edward Snowden objavio podatke o tome kako je SAD provodio globalnu operaciju prisluškivanja u zemlji i inozemstvu, prenosi Hina.

Rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, ali one rezolucije koje imaju široku potporu imaju veliku političku i moralnu težinu.

Stručnjaci za obustavu nekih operacija NSA-e

Istovremeno je petočlana skupina stručnjaka koje je imenovala Bijela kuća preporučila obustavu nekih operacija Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

Među najistaknutijim preporukama, od 46 koliko je panel stručnjaka donio, jeste ona o tome da NSA ograniči program prikupljanja podataka o milijardama telefonskih poziva.

Panel drži da bi podatke trebale čuvati tvrtke koje se bave telekomunikacijskim uslugama, a NSA bi od njih mogla dobiti podatke tek ako to dozvoli Sud za nadzor telekomunikacija u inozemstvu.

Još jedna važna preporuka je da bi prije mogućeg prisluškivanja stranih čelnika trebalo vidjeti je li ispunjeno pet uvjeta.

Veća suradnja sa saveznicima

Američka administracija bi prije takvog poteza trebala utvrditi je li takav postupak opravdan “znatnom prijetnjom” nacionalnoj sigurnosti, radi li se o čelniku zemlje koja uživa poseban ugled, je li taj čelnik dvoličan, ima li drugih načina za prikupljanje podataka i koje su negativne posljedice ako se otkrije operacija prisluškivanja.

Radna grupa, međutim, nije predložila da se potpuno obustavi prikupljanje podataka o stranim čelnicima, ali je istaknula da svako takvo prisluškivanje mora da bude zasnovano na realnim sigurnosnim prijetnjama i odobreno na najvišim razinama.

Članovi radne grupe su u okviru preporuka pozvali da se poduzmu “značajni koraci” kako bi se zaštitila “privatnost osoba koje nisu Amerikanci” i da se više surađuje sa saveznicima kako bi se izbjegle diplomatske negativne posljedice u slučaju da se objavi to da SAD prikuplja podatke, prenosi Tanjug.

Preporuke stručnjaka kao pomoć Obami

Američki dužnosnici bi, prije takvog prisluškivanja, trebali odrediti postoje li drugi načini da se prikupe potrebne informacije i da se procijene negativni efekti u slučaju da se za prisluškivanje dozna, naveli su članovi neovisnog panela u jednoj od 46 preporuka.

Predsjednik SAD-a Barack Obama naložio je da se ovaj izveštaj izradi ranije ove godine, nakon što je odbjegli bivši američki obavještajac Edward Snowden objavio opsežne programe prisluškivanja koje provodi NSA.

Preporuke stručnjaka trebale bi poslužiti kao osnova za odluke američkog predsjednika o tome kako da kontrolira ovu agenciju.

Obama bi odluke o suzbijanju takve prakse NSA-e trebao priopćiti u siječnju.

Izvor: Agencije


Povezane

Bijela kuća odbacila je mogućnost nagodbe s Edwardom Snowdenom, a za zaposlenika NSA koji je iznio tu zamisao kaže kako je on izrazio svoje osobno mišljenje.

16 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO