Ukrajina između Rusije i Evropske unije

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je izjavio da sporazumi s Rusijom nisu u suprotnosti s eurointegracijama te zemlje. Na situaciju u zemlji se osvrnuo i ruski predsjednik Vladimir Putin, izjavom da je finansijska pomoć bila “čin bratske ljubavi prema susjednoj državi u krizi”. Smatra da su protesti odraz unutrašnje političke borbe opozicije i vlasti.

Amnestirani protvoreni demonstranti

Ukrajinski Parlament donio je odluku o amnestiranju pritvorenih demonstranata nakon protesta od 21. novembra.
Zastupnici opozicije govore o značajnoj pobjedi prava, jer su pojedinci osuđeni i na trogodišnje kazne zbog učešća na protestima.
Oni ističu da će ova odluka Parlamenta osigurati mir u zemlji i dati aktivistima mogućnost da nastave sa svojim životima.

Nakon Janukovičevog povratka iz Moskve, Ukrajinci – posebno oni okupljeni na Trgu nezavisnosti u Kijevu – s nestrpljenjem su očekivali njegovo obraćanje naciji. Predsjednik smatra da je u Moskvi obavljen dobar posao s ciljem stabilizacije ukrajinske ekonomije.

“Nastavljamo posao s Međunarodnim monetarnim fondom i našim partnerima. Zajam koji smo dobili od Rusije je, bez dileme, za nas povoljan, jer nam Rusija nije pravila dodatne uslove. Svi su napisani u ugovoru, dobit će pet posto godišnje kamate, čime smo zadovoljni. Naravno, bez političke volje to ne bi bilo moguće”, kazao je Janukovič.

Zaštita vlastite ekonomije

Ukrajinsko-ruski sporazum koji je, kako kaže, isključivo ekonomski, ni na koji način neće ugroziti buduće odnose Ukrajine s Evropskom unijom.

“Sporazum nema nikakvih suprotnosti s ukrajinskim procesom integracije u EU. Činjenica je da s Putinom nismo razgovarali o bilo kakvim integracijama, evropskim ili carinskim, već samo o ekonomskim odnosima”, rekao je Janukovič.

Pomoć Ukrajini bila je, kaže Putin, čin bratske ljubavi prema susjednoj državi u krizi. Smatra da Rusija ni na šta ne primorava Ukrajinu, niti je odvraća od Evrope, ali i da mora zaštititi vlastitu ekonomiju.

“Nismo protiv sporazuma s Evropom, ali jednostavno kažemo da smo dužni zaštititi svoju ekonomiju, zato što danas imamo širom otvorena vrata, jer s Ukrajinom imamo ugovor o slobodnoj trgovini. To ne može ostati tako ukoliko Ukrajina otvori svoja vrata EU-u”, kazao je Putin.

Pravda, vjera i historija

Na Trgu nezavisnosti i u četvrtak, mada u mnogo manjem broju, okuplja se nekoliko hiljada proevropskih demonstranata i pristalica opozicije.

“Na našoj strani su pravda, vjera i naša velika historija, ali Moskva nas vuče k sebi, jer je jača i bogatija i zato što Ukrajina nije država. Ako Evropa sada napravi grešku, vjerujte da će i ona propasti”, kaže jedan demonstrant.

Zahtjevi ukrajinske opozicije ostaju nepromijenjeni: ostavka Janukoviča i prijevremeni izbori.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO