U napadima žrtve desetine šiita hodočasnika

Od početka godine u sukobima je poginulo više od 6.550 ljudi, prema podacima AFP-a dobivenim od policijskih i medicinskih izvora (AP)
Od početka godine u sukobima je poginulo više od 6.550 ljudi, prema podacima AFP-a dobivenim od policijskih i medicinskih izvora (AP)

Najmanje 36 osoba je poginulo, dok su 23 ranjene u četvrtak u Bagdadu, kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv među šiitskim hodočasnicima, objavili su čelnici sigurnosne službe.

Napad se dogodio u području Dura, na jugu iračke prijestonice, u šatoru u kojemu su se hodočasnicima dijelili hrana i piće prije puta u sveti grad Karbalu, u centralnom dijelu države, navode izvori. Tom prilikom bombaš je ubio 16 i ranio 31 osobu.

Drugi bombaš samoubica aktivirao je bombu među grupom turkmenskih šiitskih hodočasnika u okolini Latifiyje, 40 kilometara južno od Bagdada, i ubio devet osoba.

U trećem napadu bombaša samoubojice, u Latifiyji, ubijeno je 11 osoba.

Stotine hiljada ljudi, većinom pješice, hodočaste u Karbalu 40 dana nakon Ašure, dana kada se šiitska zajednica prisjeća smrti imama Huseina.

Završetak četrdesetodnevnog obilježavanja, dan poznat kao Arbain, ove godine pada na 23. decembar.

Širenje nasilja

Sunitski pobunjenici, među kojima su neki povezani s Al-Kaidom, nerijetko napadaju šiiite, koji prevladavaju u Iraku.

Posljednjih dana dogodilo se više krvavih napada na šiite, naročito u srijedu, kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv usred grupe hodočasnika u Khalesu, oko 65 kilometara sjeveroistočno od prijestonice, pri čemu je pet ljudi poginulo, a deset ranjeno, po policijskom i medicinskom izvoru.

Nasilje se opet širi Irakom ove godine, gotovo dostigavši nivo iz 2008. godine, kada je država upravo bila izašla iz građanskog rata nakon američke invazije 2003. godine.

Od početka godine u sukobima je poginulo više od 6.550 ljudi, prema podacima AFP-a dobijenim od policijskih i medicinskih izvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO