Turska oslobodila dio uhićenih za korupciju

Među privedenima se nalaze i osobe poznate javnosti, poput direktora Halkbanka Suleymana Aslana (Reuters)

Nakon što je posljednjih dana privedeno najmanje 50 osoba u operacijama kojima je cilj bio suzbijanje korupcije u Istanbulu i Ankari, turski mediji javljaju kako je u četvrtak oslobođeno devet osoba, većinom gospodarstvenika osumnjičenih za korupciju.

Uz njih, nakon davanja izjave, oslobođena je i supruga direktora Halkbanka Suleymana Aslana.

Među privedenima se nalaze i osobe poznate javnosti, poput načelnika istanbulske općine Fatih, Mustafe Demira, azerbajdžanskog biznismena Reze Zerraba, direktora Halkbanka Aslana, ali i sinova trojice ministara.

Privedeni se sumnjiče za umiješanost u kriminalne radnje, kao što su pranje novca, krijumčarenje zlatom i davanje mita državnim službenicima, ali i posredovanje pri pogodovanju za dobivanje razvojnih projekata i osiguranje građevinskih dozvola u zaštićenim područjima.

Erdogan: Prljavo i grozno

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan ocijenio je prethodno ovu istragu o korupciji dijelom „prljave i grozne“ operacije protiv njegove Vlade i povezao sve s ljetošnjim antivladinim prosvjedima, prenijele su agencije.

„Dok se borimo da Turska bude među prvih 10 zemalja, neki su angažirani u naporima da koče naš brzi rast. Ima ih u inozemstvu, ali ima i njihovih produžetaka u našoj zemlji“, poručio je Erdogan, rekavši kako „neće dozvoliti političko zavjereništvo“.

AFP navodi kako se povećavaju političke tenzije u Turskoj pred izbore iduće godine, koji će biti ključni test za Erdogana nakon antivladinih prosvjeda u lipnju.

Lokalni izbori bit će održani u ožujku, predsjednički u kolovozu iduće, a parlamentarni 2015. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministar sigurnosti BiH kazao da postoje planovi za smanjenje korupcije u BiH, na kojima rade agencije za provođenje zakona, te da su na redu tužilaštva.

Published On 09 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO