Slovenija: Akcija zbog korupcije u zdravstvu

Slovenski mediji navode da se istražuju sumnje u korupciju medicinskog osoblja koje, uz rad u javnim ustanovama, ima i privatnu praksu (AFP)
Slovenski mediji navode da se istražuju sumnje u korupciju medicinskog osoblja koje, uz rad u javnim ustanovama, ima i privatnu praksu (AFP)

Slovenska policija započela je u četvrtak s opširnom kriminalističkom akcijom istraživanja sustavne korupcije u zdravstvu. 

U akciji diljem Slovenije sudjeluje 116 kriminalista, a do sada je pritvoreno 13 osumnjičenih, objavila je policija, dodavši da se istraga koncentrira u javnim zdravstvenim ustanovama na području Maribora, Ljubljane, Novog Mesta, Celja i Kopra te da se istražuju “korupcijska kaznena djela počinjena na račun i štetu zdravstvenog osiguranja”.

U najvećoj slovenskoj zdravstvenoj ustanovi, ljubljanskom sveučilišnom Kliničkom bolničkom centru, naveli su da nitko od vodećih ljudi nije u istrazi i da je, po njihovim podacima, policija zadržala dvije privatne osobe.

Slovenski mediji navode da se istražuju sumnje u korupciju medicinskog osoblja koje, uz rad u javnim ustanovama, ima i privatnu praksu te nepravilnosti vezane uz nabavu medicinske opreme, piše Hina.

Isprepletenost javnog i privatnog

Vodstvo slovenske policije je krajem kolovoza ove godine osnovalo posebnu radnu skupinu za istragu kaznenih djela korupcije, koja je u rujnu počela istraživati korupciju u zdravstvenom sustavu.

Na današnju akciju kriminalista reagirala je priopćenjem za javnost protukorupcijska komisija, navevši da isprepletenost javnoga i privatnog u zdravstvu nije samim tim kazneno djelo, ali da to ima nesumnjive posljedice za bolesnike i javni interes, jer dolazi do financijske štete i produžavanja čekanja pacijenata na preglede i operacije.

Protukorupcijsko povjerenstvo navelo je tim povodom da je samo do sada identificiralo više stotina slučajeva kada su osobe zaposlene u javnom zdravstvu ili njihovi obiteljski članovi istodobno obavljali privatnu praksu s istog specijalističkog područja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO