Putin: Rusija ne koristi Snowdenove podatke

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak, na godišnjoj pres-konferenciji u Moskvi, kojoj je prisustvovalo oko 1.300 novinara, izjavio da Rusija ne koristi podatke koje posjeduje Edward Snowden, te da se on nikada nije sreo s bivšim saradnikom američke Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Devetu po redu veliku godišnju konferenciju za novinare ruskog predsjednika obilježila su pitanja oko odnosa s Ukrajinom, zakonu o općoj amnestiji, ali i o najčuvenijem špijunskom prebjegu Edwardu Snowdenu.

Nakon špijunske afere, u kojoj je otkriveno da je SAD prisluškivao sopstvene građane, ali i svjetske lidere, ruski predsjednik rekao je da američkom kolegi Baracku Obami, nakon svega, zavidi.

“Ja njemu zavidim. Zaista mu zavidim, jer sve to može uraditi i da mu se ništa ne desi.”

O članicama Pussy Riot

Putin je kazao da će dvije članice punk benda Pussy Riot biti puštene na slobodu nakon usvajanja zakona o amnestiji, ali je dodao da je ono što su učinile u najvećoj moskovskoj crkvi bilo degradirajuće za dostojanstvo žena.

“Žao mi je tih djevojaka, zbog toga što su poslane u zatvor, mada ni ono što su uradile nije dobro. Žao mi ih je što su došle do takvog stanja, do takvog nedoličnog ponašanja, koje je, prema mom mišljenju, degradirajuće za dostojanstvo žena. I sve to učinile su da bi sebi napravile PR, ali u tome su prešle sve linije. Sud je donio odluku da ih kazni, jer su prešle te linije”, rekao je on.

Proteste Green peacea Putin je nazvao organiziranom akcijom da se spriječi ruski naftni razvoj u oblasti Artika te da se nada da će, nakon što Rusija oslobodi njihove članove, ta organizacija zajedno raditi s Rusijom da smanje rizike po životnu sredinu.

“Činjenica je da su ovim zakonom o amnestiji obuhvaćeni i članovi Green Peacea, koliko ja znam. Ovo ne radimo zbog njih, ali dobro je da će biti oslobođeni. Mislim da je ono što se dogodilo bila lekcija i da bismo zajedno radili da minimiziramo rizike za okoliš, ako takvi rizici postoje ili se pojave, a ne da pravimo samo buku.”

Donji dom ruske Dume je u srijedu jednoglasno usvojio Zakon o amnestiji, koji je predložio predsjednik Putin, čime su željeli obilježiti 20. godišnjicu prvog postsovjetskog Ustava.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Bijela kuća odbacila je mogućnost nagodbe s Edwardom Snowdenom, a za zaposlenika NSA koji je iznio tu zamisao kaže kako je on izrazio svoje osobno mišljenje.

16 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO