Poziv na masovne demonstracije u Egiptu

Pokret 'Studenti protiv vojnog udara' organizirao je demonstracije protiv nacrta novog ustava i Zakona o masovnim okupljanjima

Egipatska Nacionalna koalicija podrške legitimitetu pozvala je na masovne demonstracije u petak protiv Nacrta novog ustava, o kojem bi se građani trebali izjasniti na referendumu narednog mjeseca.

Koalicija je u saopćenju pozvala “građane revolucionare da odbrane svoju revoluciju i da se u velikom broju okupe na svim trgovima”, te saopćila kako će naredna sedmica demonstracija biti nazvana “Naš ustav je Ustav iz 2012. godine”.

U saopćenju se navodi da “vidno uzrujane vođe vojnog udara pokušavaju dobiti na vremenu i nametnuti taj nevažeći dokument, kojim bi dobili lažni legitimitet ili privremeni imunitet”.

Privremeni egipatski predsjednik Adly Mansour je izdao predsjednički dekret, kojim poziva građane da se 14. i 15. januara izjasne o Nacrtu ustava kojeg je početkom ovog mjeseca napravila pedesetočlana Ustavotvorna skupština, a kojim je izmijenjen Ustav iz 2012. godine.

Na egipatskim univerzitetima su u četvrtak održane demonstracije protiv vojnog udara, u okviru sedmice demonstracija koja je nazvana “Studenti vode revoluciju”.

Na univerzitetima u Zaqaziqu i pokrajini Al-Sharqiyyi pokret “Studenti protiv vojnog udara” organizirao je demonstracije protiv nacrta novog ustava i Zakona o masovnim okupljanjima.

Traže puštanje kolega

Demonstranti su, također, tražili procesuiranje osoba umiješanih u ubistva i ranjavanja studenata na više egipatskih univerziteta.

Studenti su uzvikivali parole kojima su tražili puštanje njihovih zatvorenih kolega sa Univerziteta u Zaqaziqu i drugih egipatskih univerziteta.

Uprkos kampanji hapšenja studenata, na egipatskim univerzitetima su i u četvrtak održane demonstracije protiv vojnog udara, “ustava pučista” i “militarizacije države”.

Demonstracije su održane na Univerzitetu Al-Azhar, Kairskom Univerzitetu, te na univerzitetima u Tanti, Asyoutu, Al-Munyi i Al-Fayoumu.

Na univerzitetima se od početka školske godine održavaju demonstracije protiv vojnog udara, kojim je u julu ove godine svrgnut demokratski izabrani predsjednik Muhamed Mursi.

Snage sigurnosti su više puta sprečavale demonstracije upadajući u kampuse univerziteta i hapseći veći broj studenata.

U njihovim upadima su poginule dvije studentice Al-Azhara i jedan student Kairskog univerziteta.

Egipatske vlasti su, također, uhapsile Mohmeda Adela, lidera pokreta “6. april”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Hiljade sljedbenika svrgnutog predsjednika izašlo je na ulice egipatskih gradova tražeći povratak Mursija na vlast.

Published On 19 Jul 2013

Demonstracije koje su širom Egipta najavljene za sada se odvijaju bez incidenata. Pred predsjedničkom palačom u Kairu, pojačane su mjere sigurnosti. Okupljanje demonstranata omela je kiša, no masovniji odziv očekuje se u kasnijim satima.

Published On 01 Feb 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO