Poziv na masovne demonstracije u Egiptu

Pokret 'Studenti protiv vojnog udara' organizirao je demonstracije protiv nacrta novog ustava i Zakona o masovnim okupljanjima
Pokret 'Studenti protiv vojnog udara' organizirao je demonstracije protiv nacrta novog ustava i Zakona o masovnim okupljanjima

Egipatska Nacionalna koalicija podrške legitimitetu pozvala je na masovne demonstracije u petak protiv Nacrta novog ustava, o kojem bi se građani trebali izjasniti na referendumu narednog mjeseca.

Koalicija je u saopćenju pozvala “građane revolucionare da odbrane svoju revoluciju i da se u velikom broju okupe na svim trgovima”, te saopćila kako će naredna sedmica demonstracija biti nazvana “Naš ustav je Ustav iz 2012. godine”.

U saopćenju se navodi da “vidno uzrujane vođe vojnog udara pokušavaju dobiti na vremenu i nametnuti taj nevažeći dokument, kojim bi dobili lažni legitimitet ili privremeni imunitet”.

Privremeni egipatski predsjednik Adly Mansour je izdao predsjednički dekret, kojim poziva građane da se 14. i 15. januara izjasne o Nacrtu ustava kojeg je početkom ovog mjeseca napravila pedesetočlana Ustavotvorna skupština, a kojim je izmijenjen Ustav iz 2012. godine.

Na egipatskim univerzitetima su u četvrtak održane demonstracije protiv vojnog udara, u okviru sedmice demonstracija koja je nazvana “Studenti vode revoluciju”.

Na univerzitetima u Zaqaziqu i pokrajini Al-Sharqiyyi pokret “Studenti protiv vojnog udara” organizirao je demonstracije protiv nacrta novog ustava i Zakona o masovnim okupljanjima.

Traže puštanje kolega

Demonstranti su, također, tražili procesuiranje osoba umiješanih u ubistva i ranjavanja studenata na više egipatskih univerziteta.

Studenti su uzvikivali parole kojima su tražili puštanje njihovih zatvorenih kolega sa Univerziteta u Zaqaziqu i drugih egipatskih univerziteta.

Uprkos kampanji hapšenja studenata, na egipatskim univerzitetima su i u četvrtak održane demonstracije protiv vojnog udara, “ustava pučista” i “militarizacije države”.

Demonstracije su održane na Univerzitetu Al-Azhar, Kairskom Univerzitetu, te na univerzitetima u Tanti, Asyoutu, Al-Munyi i Al-Fayoumu.

Na univerzitetima se od početka školske godine održavaju demonstracije protiv vojnog udara, kojim je u julu ove godine svrgnut demokratski izabrani predsjednik Muhamed Mursi.

Snage sigurnosti su više puta sprečavale demonstracije upadajući u kampuse univerziteta i hapseći veći broj studenata.

U njihovim upadima su poginule dvije studentice Al-Azhara i jedan student Kairskog univerziteta.

Egipatske vlasti su, također, uhapsile Mohmeda Adela, lidera pokreta “6. april”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Demonstracije koje su širom Egipta najavljene za sada se odvijaju bez incidenata. Pred predsjedničkom palačom u Kairu, pojačane su mjere sigurnosti. Okupljanje demonstranata omela je kiša, no masovniji odziv očekuje se u kasnijim satima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO