Napadnuta UN-ova baza u Južnom Sudanu

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon rekao je da bi se nasilje u Južnom Sudanu moglo proširiti na susjedne zemlje (EPA)

Mirovna baza Ujedinjenih naroda u južnosudanskoj državi Jonglei napadnuta je u četvrtak, a UN je dobio izvještaje da su neki ljudi ubijeni, izjavio je zamjenik generalnog sekretara UN-a Jan Eliasson.

“Naša baza u Akobu, u državi Jonglei, napadnuta je i dobili smo izvještaje da ima poginulih, još nemamo detalja o tome”, rekao je Eliasson novinarima, prenosi Reuters.

I UN-ov glasnogovornik Farhan Haq je govorio o napadu.

Haq je rekao da se situacija u Jongleiu pogoršala, da će misija UN-a u Južnom Sudanu pokušati izvuči svoje nenaoružano osoblje iz Akoba.

Civili traže zaštitu UN-a

Rekao je da će misija UN-a istovremeno ojačati bazu u Akobu tako što će u petak poslati dodatnih 60 vojnika iz grada Malakal.

Haq je dodao da je moguće da su civili bili meta napada, i to, kako je razumio, iz etničke zajednice Dinka.

U srijedu je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon rekao da bi se nasilje u Južnom Sudanu, koje je odnijelo više stotina života, posljednjih dana moglo proširiti na druge dijelove najmlađe afričke zemlje.

“Ovo je politička kriza se koja hitno mora rješavati političkim dijalogom”, rekao je Ban novinarima.

Borba među južnosudanskim vojnicima proširila se u srijedu na grad Bor, povećavši bojazan od građanskog sukoba širih razmjera.

Afrički posrednici razgovarali su u četvrtak s predsjednikom Salvom Kiirom ne bi li smirili situaciju.

Haq je rekao da se stanje u glavnom gradu Jubi donekle smirilo, pa se osoblje UN-a pomalo smije i kretatim, ali UN i dalje dobija obavijesti o tome da civili traže zaštitu.

Izvor: Agencije