Guverner Tokija Inose podnio ostavku

Inose: Ne mogu stajati na putu priprema za Olimpijske i Paraolimpijske igre, jer je to pitanje nacionalnog ponosa (EPA)
Inose: Ne mogu stajati na putu priprema za Olimpijske i Paraolimpijske igre, jer je to pitanje nacionalnog ponosa (EPA)

Guverner Tokija Naoki Inose podnio je u četvrtak ostavku zbog financijskog skandala, samo tri mjeseca nakon što je pomogao svom gradu da dobije organizaciju Ljetnih olimpijskih igara koje će biti održane 2020. godine.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da će njegova država bez obzira na ovaj skandal uložiti sve napore da ponudi do sada najbolje uvjete za održavanje igara.

Inose je uoči izbora za guvernera u decembru 2012. primio 50 miliona jena (blizu 480.000 američkih dolara) od bolničkog lanca Tokushukai, koji je bio upleten u poseban financijski skandal.

„Ne mogu stajati na putu priprema za Olimpijske i Paraolimpijske igre, jer je to pitanje nacionalnog ponosa. Odlučio sam da nema drugog načina nego ponuditi ostavku“, poručio je Inose.

Izbori u februaru

Abe, koji je sarađivao s guvernerom na kandidaturi za OI, kaže da ostavka neće imati utjecaja na pripreme.

„Svako želi da budemo najbolji domaćini. Tu nema promjene. Ne vidim da će ostavka imati bilo kakve posljedice“, rekao je japanski premijer.

Izbori za naslijednika Inosea bit će vjerojatno održani u februaru, javljaju japanski mediji.

Izvor: Agencije


Povezane

Ljetne Olimpijske igre 2020. godine održat će se u Tokiju. Nakon što je Međunarodni Olimpijski komitet sinoć objavio svoju odluku, u Tokiju slavlje, a u druga dva grada kandidata Istanbulu i Madridu – ljutnja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO