EU donirala Egiptu 70 miliona eura

Program ima za cilj proširiti mogućnost za zaposlenje, kao i smanjenje korupcije, borbe protiv nezaposlenosti i ekonomskog rasta (AP)
Program ima za cilj proširiti mogućnost za zaposlenje, kao i smanjenje korupcije, borbe protiv nezaposlenosti i ekonomskog rasta (AP)

Evropska unija donirala je 70 miliona eura kao nepovratna sredstva Egiptu, s ciljem razvoja programa za povećanje zaposlenosti, javlja Anadolija.

Sporazum o ovoj donaciji potpisan je između predstavnika EU-a i egipatskog Fonda za društveni razvoj pri Vijeću ministara.

Egipatski ministar za međunarodnu saradnju Ziyad Bahaddin je kazao da program ima za cilj proširiti mogućnost za zapošljavanje, kao i smanjenje korupcije, borbe protiv nezaposlenosti i ekonomskog rasta.

Zapošljavanje radnika

Generalni sekretar egipatskog Fonda za društveni razvoj Gade Vali rekao je da će potpisani sporazum doprinijeti zapošljavanju nekvalificiranih i polukvalificiranih radnika.

Nemiri mjesecima potresaju Egipat, nakon što je prije pet mjeseci egipatska vojska preuzela vlast u zemlji i smijenila demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija.

Vojska je obećala da će uklanjanjem Mursija sa vlasti donijeti stabilnost, no, umjesto toga, došlo je do skoro svakodnevnih nemira.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon svrgavanja Muhameda Mursija, bez obzira na to u kojem smjeru ide, kad je političko uređenje u pitanju, Egipat ima iste ekonomske probleme kao i ranije, koji, po svemu sudeći, neće biti riješeni uskoro.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton počela je u Kairu niz sastanaka sa visokim dužnosnicima, liderima opozicije i predstavnicima Muslimanske braće. U međuvremenu, Koalicija stranaka koje se protive vojnoj upravi, pozvala je na proteste, pod sloganom “Mučenici državnog udara”- na kojem se očekuje milionski odziv.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO