Dvojica Sudanaca puštena iz Guantanama

Puštanjem na slobodu Noora Uthmana Muhammeda i Ibrahima Idrisa broj zatvorenika u Guantanamu pao je na 158 (Reuters)
Puštanjem na slobodu Noora Uthmana Muhammeda i Ibrahima Idrisa broj zatvorenika u Guantanamu pao je na 158 (Reuters)

Sjedinjene Države vratile su u Sudan dvojicu zatvorenika iz Guantanama, priopćilo je u četvrtak američko Ministarstvo obrane, što je najnovije oslobađanje u nastojanju da se zatvori taj kontroverzni zatvor na Kubi. 

Puštanjem na slobodu Noora Uthmana Muhammeda (46) i Ibrahima Idrisa (52) broj zatvorenika u Guantanamu pao je na 158. Ranije ovoga mjeseca iz zatvora su puštena dvojica Saudijaca i dvojica Alžiraca, prenosi Hina.

Zatvor u Guantanamu osnovan je za smještaj stranaca osumnjičenih za terorizam protiv SAD-a, nakon terorističkih napada 2001. na New York i Washington.

Jedan priznao, drugi držan bez optužnice

Noor je 2011. priznao da je militante obučavao za rukovanje eksplozivom u kampu Khaldan u Afganistanu i bio je zatočen devet godina.

Idris je u Guantanamo prebačen 2002. i držan bez ikakve optužnice, a pušten je prema odluci Američkog suda iz listopada, koji je prihvatio argument njegovih odvjetnika da je mentalno i tjelesno bolestan da bi predstavljao bilo kakvu prijetnju.

Američki predsjednik Barack Obama je u predsjedničkoj kampanji 2008. obećao da će zatvoriti Guantanamo, jer taj logor šteti ugledu SAD-a u svijetu.

Međutim, u gotovo pet godina vladavine to nije uspio ostvariti, dijelom i zbog otpora Kongresa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO