Ove godine ubijen 71 novinar

Trideset i devet posto od ukupnog broja smrtno stradalih ubijeno u ratnim zonama (EPA)

Sedamdeset i jedan novinar ubijen je ove godine obavljajući svoj posao diljem svijeta, što je 20 posto manje u odnosu na 2012. godinu, a najopasnije zemlje za rad medija su Sirija, Somalija i Pakistan, objavili su u srijedu Reporteri bez granica.

U godišnjem izvještaju te strukovne organizacije navodi se da je ove godine uhapšeno 826 novinara, šest posto manje nego lani, a oteto njih 87 ili 129 posto više nego 2012. godine. Fizički je napadnuto 2.160 novinara, što je porast od devet posto u odnosu na raniju godinu, zatočeno ih je 179, a svoju zemlju je napustilo 77 novinara ili pet posto više nego 2012. godine.

“Kažnjavanje počinitelja mora biti prioritet međunarodne zajednice, uzimajući u obzir da nas samo nekoliko dana dijeli od 7. godišnjice Rezolucije Ujedinjenih naroda o sigurnosti novinara i da su donesene nove rezolucije o njihovo zaštiti”, rekao je generalni sekretar RWB-a Christophe Deloire.

Najviše novinara ubijeno je u Aziji (24), Bliskom istoku (23) i Sjevernoj Africi (23), a pet najopasnijih zemalja su Sirija (10 poginulih), Somalija (sedam), Pakistan (sedam), Indija (osam) i Filipini (osam žrtava).

U Kini najviše zatvorenih novinara

Trideset i devet posto od ukupnog broja smrtno stradalih ubijeno je u ratnim zonama u Siriji, Somaliji, Maliju, dijelovima Indije i Pakistana, te u ruskoj republici Dagestanu.

Ostali su poginuli u bombaškim napadima ili su ih usmrtile naoružane skupine povezane s organiziranim kriminalom, pobunjenici, policajci ili pripadnici drugih snaga sigurnosti.

Najviše novinara u 2013. godini zatvoreno je u Kini (30), Eritreji (28), Turskoj (27), Iranu (20) i Siriji (20).

Od 71 ubijenog novinara 37 posto ih je radilo u printanim medijima, 30 posto na radijskim stanicama, 30 posto na televizijskim kanalima i tri posto u internetskim medijima, pri čemu 96 posto žrtava čine muškarci, piše u izvještaju RWB-a.

Izvor: Agencije