Mursiju će se suditi za terorističku zavjeru

Prema optužnici, Muslimanska braća navodno su bila uključena u šverc oružjem i dozvoljavala svojim članovima da ulaze u Gazu (EPA)

Svrgnutom egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju sudit će se za „zavjeru sa stranim grupama“ u cilju izvršenja „terorističkih djela“, izvijestila je agencija Reuters.   

Mursi, kojeg je vojska svrgnula u julu, a već mu se sudi za navodnu umiješanost u ubistvo opozicijskih demonstranta, optužen je i za otkrivanje tajni stranim zemljama.   

U srijedu je optužen za otkrivanje “tajni državne odbrane stranim državama” i “finansiranje terorizma za obuku militanata u svrhu ispunjenja ciljeva Međunarodne organizacije Muslimanske braće”, navodi se u optužnici u koju su uvid imali izvori Al Jazeere.

Državna agencija MENA objavila je i da će 35 drugih optuženih visokih zvaničnika Muslimanske braće također imati suđenje po istoj optužbi.

‘Najveći slučaj zavjere’

Suđenje naizgled proističe iz istrage o masovnom bijegu iz zatvora tokom ustanka 2011 protiv Hosnija Mubaraka u koji je bio uključen i Mursi, javlja AFP.

Tužioci navode da su taj bijeg organizirale palestinske i libanske oružane grupe čiji su članovi bili zatvoreni tokom vladavine Mubaraka.

Al Jazeerini izvori kažu da  u optužnici piše da je suđenje “najveći slučaj zavjere protiv Egipta u historiji ove države”.

Prema optužnici, Muslimanska braća navodno su bila uključena u šverc oružjem i dozvoljavala svojim članovima da ulaze u Gazu kroz tunele u Sinaju kako bi ih obučavali Iranci i Hezbollahove grupe.

Također se navodi da su bili obučavani u komunikacijama i odnosima s medijima kako bi komunicirali sa Zapadom preko Katara i Turske.

Tužioci navode da su Muslimanska braća počinila djela nasilja i terorizma u Egiptu i spremala “teroristički plan”, uključujući i savez sa palestinskim Hamasom i libanskim Hezbollahom.Mohamed Al Damaty, glasnogovornik Mursijeve odbrane, rekao je za Al Jazeeru da advokati nisu vidjeli sudske dokumente.

“Ne znamo detalje, a tužilac je zabranio medijima da objavljuju detalje o ovom slučaju zbog, kako kažu, ugrožavanja nacionalne sigurnosti. Još nije određen datum suđenja”, rekao je on.

Izvor: Agencije 


Povezane

Svrgnuti egipatski predsjednik premješten u samicu 10 dana nakon privremenog smještaja u zatvorskoj bolničkoj sobi u zatvorskom komleksu Borg al-Arab u blizini Aleksandrije.

Published On 15 Nov 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO