Erekat: Pregovori bi mogli trajati godinu dana

Palestinci su prvi put podržali ideju SAD-a da teže preliminarnom, a ne konačnom mirovnom sporazumu (Getty Images)

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je da su Palestinci spremni produžiti pregovore s Izraelom poslije aprila, ako se dvije strane dogovore o okviru sporazuma.

Tom izjavom su Palestinci, zapravo, prvi put podržali ideju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da teže preliminarnom, a ne konačnom mirovnom sporazumu, javlja AP.

Izrael i Palestina su, pod pritiskom SAD-a, obnovili pregovore krajem jula, poslije tri godine zastoja i dogovorili se da pregovaraju devet mjeseci s ciljem da postignu stalni sporazum.

Međutim, pošto do sada nije bilo opipljivog napretka, Amerikanci razmatraju mogućnost preliminarnog sporazuma.

Erekat je podsjetio da bi pregovori trebalo da se okončaju 29. aprila, imajući u vidu da su počeli 29. jula.

Protivljenje Izraela

“Ne govorimo o mirovnom sporazumu na dan 29. aprila, govorimo o okviru sporazuma”, rekao je novinarima, opisavši okvir sporazuma kao sveobuhvatan, koji može da se pretvori u konačan mirovni sporazum za šest do 12 mjeseci.

“Ako postignemo okvir sporazuma koji određuje granice, procenat razmjene teritorija, sigurnosne aranžmane, status Jerusalema i izbjeglice, onda je to kostur”, precizirao je Erekat.

Ranije su Palestinci nagovijestili da će poslije aprila obnoviti nastojanja za priznanje Palestine u Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim tijelima ako ne bude mirovnog sporazuma, podsjeća AP.

Izrael se protivi takvim naporima, tvrdeći kako je to put da se zaobiđu pregovori.

Dvije strane se veoma razlikuju u odnosu prema najvećim nesporazumima, a prije svega prema budućim granicama između dva naroda i statusu palestinskih izbjeglica koje se žele vratiti na današnju teritoriju Izraela.

Također, ne mogu da se dogovore o sudbini Jerusalema i svetim mjestima u tom gradu.

Izvor: Agencije