Nema nove istrage o pogibiji princeze Diane

Diana, Al-Fayed i vozač poginuli su kada je njihov automobil udario u stub u tunelu u Parizu 1997. godine (EPA)

Britanska policija nije pronašla „vjerodostojne dokaze“ za ponovno otvaranje istrage o smrti princeze Diane i njenog prijatelja Dodija al-Fayeda u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine, javio je u ponedjeljak kasno navečer Sky News, navodeći pismo pomoćnika načelnika londonske policije Marka Rowleyja.

Londonska metropolitanska policija (MET) rekla je u augustu kako procjenjuju novu informaciju o smrti Diane, Dodija i njihovog vozača.

U to doba su medijski izvještaji tvrdili kako su MET-u preneseni navodi da je pripadnik britanske vojske izazvao te pogibije.

„Nema vjerodostojnih ili važnih dokaza koji bi podržali teoriju da takve tvrdnje imaju bilo kakvu osnovu u stvarnosti“, rekao je Rowley u pismu za koje je britanska televizija rekla da ga je vidjela.

Udarili u stub

Diana, Al-Fayed i vozač Henri Paul poginuli su kada je njihov automobil udario u stub u tunelu dok su ih slijedili fotografi, nakon što su otišli iz hotela Ritz u Parizu 31. augusta 1997. godine.

Dodijev otac Mohammed al-Fayed, bivši vlasnik robne kuće Harrods, 2008. godine je rekao kako odustaje od svoje 10-godišnje kampanje da dokaže kako je par ubijen po naredbi britanskih vlasti, te da to čini zbog Dianinih sinova Williama i Harryja.

Francuski istražitelji zaključili su da je nesreću izazvao vozač Paul, koji je izgubio kontrolu nad vozilom, vozeći velikom brzinom u pijanom stanju.

Izvor: Agencije