Tunis danas: Štrajkovi i nezadovoljstvo

U utorak se navršavaju tri godine od početka revolucije u Tunisu. Politička neslaganja dovode u pitanje uspjeh Nacionalnog dijaloga u Tunisu. Donošenje novog Ustava, definiranje izbornog zakona samo su neka o kojima nema političkog konsenzusa.

Tuniska svakodnevica – štrajkuju svi, od rudara do sudija. Zahtijevaju od Vlade da riješi probleme koji su više od pola stoljeća gurani pod tepih.

Radničko nezadovoljstvo dostiglo je vrhunac nakon političkih ubistava, koji su do tada bili nepoznanica za tamošnje društvo. Tada se u priču uključuju četiri najveća radnička sindikata, vršeći pritisak na Vladu i opoziciju da pristupe Nacionalnom dijalogu, koji će zemlju izvući iz krize. Dijalog bi trebao prekinuti tranzicijski period koji, prema mnogima, predugo traje.

Iz Asocijacije za zaštitu ljudskih prava, koja je jedan od pokrovitelja Nacionalnog dijaloga ukazuju na opasnosti u slučaju da nacionalni dijalog ne uspije.

Uski stranački interesi

“Mi ne pozivamo na proteste. Ušli smo u pregovore kako bismo postigli dogovor. Svi se plaše šta će se dogoditi ako Nacionalni dijalog ne uspije. U tom slučaju ulica se može pokrenuti i tek tada nastupa pravi pritisak civilnog društva. Najviše štete od neuspjeha dijaloga imat će obični građani. I vlast i opozicija se boje takvog scenarija”, kaže Abdessatar Ben Moussa.

Iz opozicije ističu da je nepovjerenje među političkim strankama koje učestvuju u Nacionalnom dijalogu glavna kočnica u ostvarivanju njegovih ciljeva.

Mouldi Fahem iz Republikanske stranke smatra: “Najveće su i stalne optužbe koje čujemo među partijama. Tu su, svakako, i uski stranački interesi. Na civilnom društvu, koje je pokrovitelj Nacionalnog dijaloga, je da izvrši pritisak na sve strane kako bi dijalog uspio.”

U vladajućem pokretu Nahda nadaju se da će u narednih nekoliko mjeseci biti provedeni parlamenatarni i predsjednički izbori, koji će učvrstiti demokratski put Tunisa. Ne kriju da su na tom putu mnoge prepreke.

Sve veći jaz u društvu

“Političke partije se ne slažu oko premijera. Ustav, Izborna komisija i Izborni zakon također su kamen spoticanja među partijama. Na partijama je da vježbaju suživot i upravljaju nesuglasicama na demokratski način, jer naša demokratija je u razvoju. Na nama je da naučimo kako da demokratski vladamo, a na opoziciji je da nauči kako da se demokratski suprotstavlja”, govori Rashid al-Gannushi, vođa pokreta Nahda.

Sigurnosne prijetnje, nazadovanje ekonomije, nesnalaženje političkih stranaka u kreiranju demokratskog okruženja i sve veći jaz između bogatih i siromašnih samo su neke od prijetnji kojima je izloženo tunisko društvo, javlja iz Tunisa reporter Al Jazeere Ahmed Bečić.

I vlast i opozicija u Tunisu smatraju da je nepovjerenje među političkim strankama jedna od osnovnih prepreka koje stoje na putu uspjeha Nacionalnog dijaloga. Uprkos tome, slažu se da Nacionalni dijalog nema alternativu te da mora uspjeti.

Izvor: Al Jazeera