Stanovništvu CAR-a prijeti glad

Ne smiruje se stanje u Centralnoafričkoj Republici. Francuske i snage Afričke unije ne mogu zaustaviti kršćansko-muslimanski sukob. Vlada je rekonstruirana, no pomaka nema, a zemlji prijeti i velika nestašica hrane.

Tri ministra – javne sigurnosti, finansija i poljoprivrede – i državni rizničar CAR-a udaljeni su sa svojih dužnosti. Prema izvoru bliskom Vladi, otkaze su dobili jer više nisu znali voditi državu.

U glavnom gradu Bangiju niko nije siguran.

“Seleka pobunjenici su ušli u moju kuću i sve su uništili i pokrali. Sada su anti-Balaka pobunjenici na ovom području i dva puta su me pokušali oteti”, kaže Guy Simplice Adoum Issa, ministar malog i srednjeg poduzetništva CAR-a.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da CAR-u prijeti velika nestašica hrane. Seljaci prodaju stoku i oruđe kako bi prehranili porodice.

Na poljima ne uspijevaju posijati kulture na vrijeme, pa je izvjesno da će i žetva zakasniti. To je veliki problem za zemlju gdje 53 posto bruto društvenog proizvoda čini upravo poljoprivreda, a ista grana privrede upošljava otprilike tri četvrtine stanovništva.

Religijska dimenzija

“Nasilje među zajednicama je kriza koju svi žalimo, jer su kršćani i muslimani oduvijek živjeli u miru. I danas zbog nasilja bivših Seleka pobunjenika postoji osjećaj osvete, koji je, nažalost, poprimio religijsku dimenziju”, izjavio je premijer CAR-a Nicolas Tiangaye.

Katolički nadbiskup Banguija je pozvao na pomirenje. Michel Gotodija, prvi muslimanski predsjednik u većinski kršćanskoj zemlji, rekao je kako je spreman pregovarati s kršćanskim naoružanim skupinama. Oni su spremni položiti oružje ako im se ponudi amnestija i mjesto u Vladi.

“Najteže nam je što nemamo neprijatelja kojeg možemo jasno identificirati. Svi koji nose oružje su civili”, kazao je vođa snaga AU-a u CAR-u, general Jean-Felix Akaga.

Evropska unija je poslala 37 tona lijekova i medicinske opreme zemlji u ratu. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius će u Briselu, na sastanku šefova diplomatija EU-a, tražiti dodatni angažman od članica. Fabius pokušava dogovoriti pomoć koja bi mogla ići i dalje od logističke podrške.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Odobrena pomoć od 60 miliona dolara za snage međunarodne koalicije u Centralnoafričkoj Republici, gdje je u sukobima poginulo blizu 500 ljudi.

11 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO