Protesti protiv romskog restorana u Mariboru

U Mariboru se uskoro otvara prvi romski restoran, u kojem će se servirati tradicionalna romska jela i koji će zapošljavati isključivo Rome.

Riječ je o projektu poticanja socijalnog poduzetništva manjina i integracije Roma.

Sva zarada koristit će se za otvaranje drugih romskih restorana u krajevima gdje žive pripadnici romske manjine.

Iako je Slovenija članica EU-a koja posebnu pažnju pridaje integraciji Roma u društvo, u Mariboru nije sve proteklo u tolerantnom tonu.

Drugo lice grada

Kubanski, turski, meksički i srpski restoran nalaze se na svega nekoliko stotina metara. Maribor oduvijek prati imidž multikulturalne i tolerantne sredine. Ipak, njegovo drugo lice doživio je jedan romski projekt.

U zgradi stare željezničke stanice otvorit će se prvi romski restoran. Riječ je o poticanju socijalnog poduzetništva manjina i o afirmaciji kulture Roma. 

No, lokalna je samouprava na sve moguće načine, kažu voditelji projekta, pokušala zaustaviti njihove planove.
Otporom su bili iznenađeni i u romskoj udruzi Romano Pralipe. U Mariboru, kažu, nikada nisu imali većih neugodnosti.

Fatmir Bećiri, predsjednik romske Udruge Romano Pralipe, kaže: “Ne vidim diskriminaciju i netrpeljivost, ali sam stvarno iznenađen što se pojavila mala skupina koja je htjela da uništi cijeli projekt.”

To su pokušali napraviti organizacijom nekoliko protesta, koji su, objašnjavaju, skoro prerasli u fizički obračun sa neistomišljenicima.

Međutim, protivnici otvaranja romskog restorana, pokazalo se, ipak su u manjini. Marijan živi preko puta budućeg restorana i željno iščekuje nove susjede. 

“Nemam ništa protiv. Tu oni nešto potpisivali, ali ja sam za.”

Slično misle i ostali susjedi. Bojana kaže da će svakako otići pogledati restoran, a Danica dodaje: “Nemam ništa protiv Roma – i oni su ljudi kao i mi.”

Projekt je vrijedan 300.000 eura. Evropska unija finansira 85 posto, a 15 posto slovenska Vlada.

Plan je zaposliti isključivo Rome, kojih u Mariboru ima više od tri i po hiljade, od čega  je 97 posto nezaposleno.

Štefan Simončić, projektni vođa, kaže: “Oni su svi radili prije raspada Jugoslavije, a od osamostaljenja su nezaposleni i to već druga generacija. To nam je bio prvi cilj i u ovom projektu ćemo to i uraditi – zaposliti romske kuharice i kelnere.”

Godinama nezaposlene

Svi će nositi tradicionalne romske nošnje. Među njima i Ajša i Đevrija, koje će raditi kao kuharice.

Nezaposlene su godinama i jedva čekaju otvorenje restorana. 

Ajša kaže kako jedva čeka da počne raditi, dok Đevrija objašnjava: “… da nismo na socijalnoj.”

Do tog trenutka dijeli ih još malo vremena. Uskoro počinje adaptacija prostora, a sve potrebne dozvole za rad izdate su nakon više od godine dana birokratskog nadmudrivanja.

“Svi problemi u vezi s prvim romskim restoranom su u konačnici, ipak, uspješno riješeni, a svoja vrata trebao bi otvoriti u drugom mjesecu iduće godine”, izvještava iz Maribora Ivan Čorkalo.

Izvor: Al Jazeera