Protesti turske zajednice u Njemačkoj

Poslije tri mjeseca političkog zastoja, Njemačka konačno dobiva vlast – nakon što su danas socijaldemokrati, njih 76 posto, poduprli koaliciju s demokršćanima Angele Merkel.

Vlada će morati preuzeti nove obveze. Jedna od njih omogućila bi djeci miliona doseljenika da imaju dvojno državljanstvo.

U berlinskom naselju Kreutzberg, Nurhan radi kao krojač otkad je došao iz Turske prije više od 40 godina. Davno se morao odreći svog turskog pasoša kako bi postao njemački državljanin i to ga još boli.

“Moji korijeni su moji korijeni. Uvijek ću biti nostalgičan. Ne razumijem zašto bi smetalo vladi da neko pripada dvjema državama”, govori nurhan Kanzuker.

Turci su došli tokom 1960-ih i 1970-ih kao radna snaga za njemačko poslijeratno ekonomsko čudo. 

Nijemci ih zovu gastarbajteri – gostujući radnici. Pretpostavljalo se da će se jednog dana vratiti kući, ali većina ih je ostala. Postepeno su dobijali veća prava u Njemačkoj, a sad su na pragu još jedne važne prekretnice.

Značajna promjena

Nova velika koalicija omogućit će djeci imigranata da imaju dvojno državljanstvo. Do sad ih je većina morala birati hoće li postati Nijemci ili uzeti državljanstvo svojih roditelja. Posebno za njemačku tursku manjinu, to je veoma značajna promjena.

Također u Kreutzbergu, sreli smo se s advokatom koji je pomogao da se postigne ovaj dogovor.

“Bilo bi mi drago kad bi Nijemci rekli: ‘Da, dozvoljeno vam je da imate oba državljanstva, jer ste Nijemci, ali ste istovremeno povezani i s Turskom’. Mislim da bi to bio politički simbol pun poštovanja”, kaže Sukru Uslucan, advokat.

No, nisu svi sretni – ispred sjedišta SPD-a protestuju neki članovi turske zajednice. Žale se kako je novi zakon loš kompromis – jer neće pomoći osobama starijim od 23 godine, koje su već morale izabrati državljanstvo.

Ali SPD ipak kaže da će ove promjene pomoći da se manjine, a među njima i Turci, bolje integrišu u njemačko društvo.

Izvor: Al Jazeera