SAD uhitio indijsku diplomatkinju

Khobragade je zamjenica glavnoga konzula za politička, gospodarska, trgovinska i ženska pitanja u indijskome konzulatu u New Yorku (AFP)

Indijske vlasti zatražile su u petak da se brzo riješi slučaj u koji je uključena indijska diplomatkinja, uhićena u New Yorku zbog prijevare u vezi s vizom i zbog laganja o tome koliko plaća svojoj domaćici Indijki. 

Odvjetnik 39-godišnje diplomatkinje Devyani Khobragade kaže kako očekuje da “slučaj bude vrlo brzo riješen”, a predstavnici indijskoga veleposlanstva u Washingtonu pozvali su istražitelje da “u rješavanju pitanja uzmu u obzir” njezin diplomatski status.

Američka veleposlanica pozvana na sastanak

Khobragade je zamjenica glavnoga konzula za politička, gospodarska, trgovinska i ženska pitanja u indijskome konzulatu u New Yorku, a uhićena je u četvrtak, prenosi Hina.

Američka veleposlanica u Indiji, Nancy Powell, u petak je pozvana na sastanak s indijskim ministrom vanjskih poslova Sujathom Singhom koji joj je prenio “šokiranost” zbog “apsolutno neprihvatljiva” ponašanja američkih vlasti, piše Times of India.

Američki istražitelji tvrde da je diplomatkinja u zahtjevu za vizu napisala kako Indijki koja joj čisti stan plaća 4500 dolara na mjesec, a plaća joj tek 480 dolara.

Satnica manja od polovine od američkog minimuma

To znači da je riječ o satnici od 3,31 dolar, što je manje od polovine od američkog zakonskog minimuma od 7,25 dolara na sat.

Khobragade je puštena uz jamčevinu od 250 tisuća dolara, a izjavila je da nije kriva. Predala je putovnicu i prijeti joj maksimalno 15 godina zatvora bude li osuđena za oba kaznena djela.

Njezin odvjetnik Daniel Arshack pozvao je američke diplomate da “izraze nezadovoljstvo odlukama američkoga ministarstva pravosuđa”, u ovome slučaju.

Izvor: Agencije