Kerry: Izrael i Palestina na putu dogovora

Abbas je odbacio ideje koje je predložio Kerry i predao mu pismo u kojem je izložio palestinske stavove i odredio crvene linije za Palestince (EPA)

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je, nakon sastanka s izraelskim i palestinskim liderima, da su Izrael i Palestina i dalje predani mirovnim razgovorima te da su na putu zaključiti cjeloviti sporazum do kraja travnja.

Kerry je na kraju drugog posjeta regiji u samo tjedan dana rekao da dvije strane razgovaraju o okviru za konačni dogovor o rješavanju temeljnih pitanja koja su u središtu desetljećima starog sukoba.

“Obje strane ostaju predan izvršenju svojih obveza”, rekao je Kerry novinarima nakon odvojenih razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jeruzalemu.

Kerry je ukazao da se još uvijek planira postići konačni bliskoistočni mirovni sporazum do kraja travnja te da će Izrael na slobodu iduću skupinu palestinskih zatvorenika pustiti 29. prosinca.

„U ovom trenutku ne govorimo o bilo kakvim pomacima u rasporedu“, rekao je Kerry odbacivši pesimistične ocjene obje strane o napretku pregovora pod pokroviteljstvom SAD-a koji su ponovno počeli u srpnju nakon trogodišnje pauze.

Kerry želi da dvije strane prihvate takozvani okvirni sporazum koji bi dotaknuo sva glavna pitanja poput sigurnosti, budućnosti Jeruzalema i sudbine izbjeglica te poslužio kao nacrt za konačni sporazum.

Iako su se susreti održali daleko od očiju javnosti, palestinski i izraelski dužnosnici upozoravaju kako je u dosadašnjim pregovorima “ostvaren malen napredak”, prenosi AFP.

Abbas odbacio prijedloge 

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odbacio je Kerryjeve prijedloge o osiguravanju granica buduće palestinske države, koji su predvidjeli izraelsko vojno prisustvo, izjavio je u petak jedan palestinski izvor.

Prilikom susreta u četvrtak uvečer u Ramallahu, “predsjednik Abbas je odbacio ideje koje je predložio John Kerry i predao mu pismo u kojem je izložio palestinske stavove i odredio crvene linije za Palestince”, naveo je isti izvor i citirao Abbasa, koji je još odbio”priznati Izrael kao židovsku državu”.

Palestinski predsjednik je kazao da “odbacuje ideje o sigurnosti, jer nema treće strane, i da prihvata pismo Jamesa Jonesa, prethodnog savjetnika za američku nacionalnu sigurnost, koji je imao plan o raspoređivanju treće strane na istočnoj granici Palestine s Jordanom”, objasnio je on.

Abbas je naglasio “potrebu rješavanja svih pitanja” oko sukoba, prema istom izvoru.

Arapski i izraelski mediji su izvijestili da je plan američke administracije predvidio da izraelski vojnici ostanu na granicama buduće palestinske države čak i poslije mirovnog sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahtijeva da palestinska država bude demilitarizirana i da Izrael zadrži trupe dugoročno u dolini rijeke Jordan, na granici s Jordanom.

Saglasnost za međunarodne snage

Palestinci odbijaju bilo kakvo izrealsko vojno prisustvo, ali prihvataju međunarodne snage, opciju koju je Izrael odbacio.

John Kerry bi se trebao sastati u petak u Jerusalemu s Benjaminom Netanyahuom, u okviru novog pokušaja poticanja izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Dvojica dužnosnika trebali bi se susresti u hotelu u središtu grada, nakon rasprava koje su trajale više od dva sata u četvrtak između šefa američke diplomatije i Mahmouda Abbasa u Ramallahu.

Radi se o Kerryjevom devetom putovanju u Izrael i Zapadnu Obalu od marta i drugom u manje od sedam dana.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki kazala je ove sedmice da je SAD “usmjeren na konačni sporazum”, prije nego na “prelazno rješenje” između Izraela i Palestinaca.

Izvor: Agencije