Rumunija i Bugarska najsiromašnije u EU

Luksemburg ima vodeću poziciju i sa stvarnom pojedinačnom potrošnjom po stanovniku, koja je 38 posto iznad evropskog prosjeka (AP)

Luksemburg je prošle godine bio najbogatija zemlja Evropske unije, Bugarska i Rumunija bile su najsiromašnije, a Hrvatska je nešto bolja od njih, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Evropskog statističkog ureda.

Luksemburg je tako prošle godine imao bruto društveni proizvod po stanovniku, mjereno paritetom kupovne moći, više od dva i po puta veći od prosjeka u 28-članoj EU, potvrdio je Eurostat procjenu iz juna.

Slijedi grupa zemalja koje uveliko zaostaju za Luksemburgom, s BDP-om po stanovniku 20 do 30 posto iznad prosjeka u EU-u, a uključuje Austriju, Irsku, Holandiju, Švedsku, Dansku, Njemačku i Belgiju.

Hrvatska ispod prosjeka

Finska se izdvaja s BDP-om 15 posto iznad prosjeka EU-a u 2012. godini.

Blizu su i Španija i Kipar, s BDP-om do 10 posto ispod evropskog prosjeka.

Malta, Slovenija i Češka kreću se u rasponu od 10 do 20 posto ispod prosjeka EU-a, a slijede Slovačka, Portugal, Grčka, Litvanija i Estonija, čiji je BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći 2012. godine bio 20 do 30 posto ispod evropskog prosjeka.

Hrvatska se s BDP-om po stanovniku 38 posto ispod prosjeka EU-a nalazi u grupi s Poljskom, Mađarskom i Latvijom, čiji se BDP kreće u rasponu od 30 do 40 posto ispod evropskog prosjeka.

U junu Eurostat je u preliminarnoj procjeni izračunao da je hrvatski BDP po stanovniku u 2012. godini bio 39 posto ispod prosjeka EU-a.

Prema najnovijoj Eurostatovoj procjeni, hrvatski BDP po stanovniku u 2012. godini ponovo je najbliži BDP-u Latvije, koji je 36 posto ispod prosjeka EU-a.

Bugarska i Rumunija na začelju

Slijede Rumunija i Bugarska, dvije najsiromašnije zemlje EU-a, s BDP-om 50 posto, odnosno 53 posto ispod prosjeka EU-a.

Isti poredak na čelu i začelju ljestvice donio je i Eurostatov alternativni pokazatelj stvarne pojedinačne potrošnje po stanovniku, koji, po njima, bolje odražava stvarni životni standard domaćinstava u EU-u.

Luksemburg je tako ponovo zauzeo vodeću poziciju, sa stvarnom pojedinačnom potrošnjom po stanovniku 38 posto iznad evropskog prosjeka.

Bugarska i Rumunija opet su na začelju, s potrošnjom 50 posto, odnosno 51 posto ispod prosjeka EU-a.

Hrvatska je i na toj ljestvici plasirana odmah ispred dvije najsiromašnije zemlje EU-a, sa stvarnom pojedinačnom potrošnjom po stanovniku 40 posto ispod evropskog prosjeka.

Izvor: Agencije