Rasmussenu produžen mandat do samita NATO-a

Anders Fogh Rasmussen je postao 12. generalni sekretar NATO-a 1. augusta 2009. godine (EPA)

Sjevernoatlantsko vijeće produžilo je još jednom mandat generalnom sekretaru NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu do 30. septembra 2014. godine, kako bi mu se omogućilo da pripremi samit saveza koji će biti održan 4. i 5. septembra sljedeće godine u Walesu.

Rasmussen je postao 12. generalni sekretar NATO-a 1. augusta 2009. godine, kada je naslijedio Holanđanina Jaapa de Hoop Scheffera, koji je tu dužnost obavljao od 2004. do 2009. godine.

Rasmussenu je Sjevernoatlantsko vijeće i prošle godine u oktobru produžilo mandat do 31. jula 2014. godine, a sada za još nekoliko mjeseci zbog pripreme samita.

Predstavlja stavove Saveza

Sljedeće godine, nakon izbora za Evropski parlament i u Evropskoj uniji će se birati čelnici institucija, a Rasmussen, bivši danski premijer, spominje se kao kandidat za neku od funkcija.

Dužnost generalnog sekretara Sjevernoatlantskog saveza tradicionalno obavlja neko ko dolazi iz evropskih članica NATO-a, piše Hina.

Generalni sekretar predsjedava sjednicama Sjevernoatlantskog vijeća i predstavlja stavove Saveza koji se donose konsenzusom.

Izvor: Agencije