Pobjednica Eurovizije, prvi glas protesta

Ližičko sitne je građe i neobično duboka glasa, a na pozornici je gotovo svaku noć posljednje dvije sedmice (EPA)

Ukrajinska pobjednica eurovizijskoga takmičenja svakonoćnim se pjevanjem, ne bi li podigla moral demonstrantima na snijegom prekrivenom glavnom kijevskom trgu, pomalo nametnula kao neočekivani simbol pokreta koji želi svrgnuti predsjednika Viktora Janukoviča.

Ruslana Ližičko pobijedila je na Euroviziji 2004. godine s pjesmom Wild Dances i jedina je ukrajinska pobjednica. Za političke elite taj je podatak nevažan, ali Ukrajincima koji sanjaju u evropsku budućnost on je donio priznanje pred velikom publikom cijeloga kontinenta.

“Sinoć sam bila rekordnih osam sati na pozornici”, rekla je Ližičko. “Ljudi vide mene, pa i oni ostanu.”

Duge hladne noći dolaze na naplatu. Iscrpljena, nenašminkana i neuredne kose, ona uzima pastile za grlobolju i ulazi u improvizirano sjedište opozicije na još jedan noćni nastup.

Sitna građa, dubok glas

Ližičko je sitne građe i neobično duboka glasa, a na pozornici je gotovo svaku noć posljednje dvije sedmice, koliko aktivisti stoje na Trgu nezavisnosti, bijesni što je predsjednik države Viktor Janukovič odlučio u zadnji čas odustati od potpisivanja ugovora o pridruživanju s Evropskom unijom i okrenuti se Rusiji.

“Fantastična je. Ona je naš glas, naša duša, naše lice, nadahnuće i snaga da izdržimo”, kaže aktivist Jegor Sobolev, prekriven plavo-žutom ukrajinskom zastavom.

Iako je postala junakinja demonstranata, ne dijele svi njene kritike moćnog sjevernog susjeda.

“Kad je Ruslana pobijedila na Euroviziji, ponosili smo se njome. Ali, ovo je sramotno”, kritizira je stanovnik istočnoukrajinske regije Donbasa, u kojoj živi pretežno rusofono stanovništvo.

“Stidim se Ruslane.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin htio bi da Kijev, dužan za ruski plin, postane središnji stup carinske unije, u kojoj će biti i Bjelorusija i Kazahstan i koja će biti rival EU-u i Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije