Naredni sastanak Irana i IAEA-e u januaru

U Beču je održan sastanak iza zatvorenih vrata između predstavnika Irana i IAEA-e (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju i Iran nastojat će postići dogovor u januaru o novim praktičnim mjerama za povećanje transparentnosti o prirodi iranskog nuklearnog programa.

“Nastojat ćemo postići dogovor o praktičnim mjerama na našem narednom tehničkom sastanku 21. januara u Teheranu”, izjavio je novinarima šef inspektora IAEA-e Tero Varjoranta nakon sastanka, koji je održan u Beču  iza zatvorenih vrata s predstavnikom Irana u IAEA-i Rezom Najafijem, prenosi Srna.

On je dodao da će na tom sastanku biti razmatrana sva sporna pitanja koja se odnose na moguću vojnu dimenziju iranskog nuklearnog programa.

Posjeta rudniku

Inspektori IAEA-e posjetit će iranski rudnik uranijuma Gachine prije 11. februara, do kada bi Teheran trebao realizirati svih šest konkretnih koraka koji su dio pakta o saradnji, dogovorenog između Irana i IAEA-e na sastanku 11. novembra.

Iran je 8. decembra odobrio posjetu objektu u Araku, gdje se proizvodi teška voda, a koji je povezan s obližnjim nuklearnim reaktorom u izgradnji, za koji Zapad strahuje da može prečistiti plutonij za nuklearnu bombu kada počne s radom.

Za provođenje ostalih mjera postoji rok od tri mjeseca da se osiguraju informacije o elektranama koje obogaćuju uranij i istraživačkim reaktorima za koje je Teheran saopćio da ih planira izgraditi, naveo je AFP.

Izvor: Agencije