Milijarde eura za spas slovenskih banaka

Slovenska Centralna banka objavila je rezultate stres testa slovenskih banaka kojima su za stabilizaciju potrebne milijarde eura. No, u Sloveniji tvrde da se rupe mogu zatvoriti bez financijske pomoći Evropske Unije.

Za stabilizaciju osam banaka u ovoj državi potrebno je 4,8 milijardi eura. Tri najveće dokapitalizirat će država, jer u njima ima većinski udio. Ostalih pet, sredstva za dokapitalizaciju moraju osigurati same u roku šest mjeseci.


Petra Sovdat o dokapitalizaciji banaka

„Državna dokapitalizacija za te tri banke iznosi tri milijarde eura i dvije trećine toga će biti isplaćeno u novcu, a jedna trećina u obveznicama“, kazao je slovenski ministar finansija Uroš Čufer.

Dug put do rasta

Iako su, nakon odluke o dokapitalizaciji,  troškovi zaduživanja Slovenije pali na devetomjesečni minimum, guverner Centralne banke Boštjan Jazbec smatra da je do ekonomskog rasta pred ovom državom još dug put.

„Ono šta je bitno naglasiti jeste da sređivanje i rekapitalizacija banaka, sama od sebe, neće dovesti do ekonomskog rasta Slovenije. Ključno je da Vlada nastavi sa neophodnim mjerama kako bi državna ekonomija počela funkcionirati normalno. Tada će bankarski sektor ostvarivati profite, a ne samo gubitke“, istakao je.

Stigla je reakcija i iz Brisela. Evropski komesar za ekonomske poslove Olli Rehn, preko svoje glasnogovornice Chantal Hughes, poslao je poruku da Slovenija može sama riješiti probleme svog bankarskog sektora.

„Kada je Evropska komisija prije osam mjeseci zaključila da slovensku ekonomiju potresa veliki disbalans, rekao sam da je situacija pod kontrolom, pod uslovom da se odmah poduzmu odlučni koraci. Iako i dalje postoje značajni izazovi, drago mi je da mogu reći da se stanje nije promijenilo. Jasno je da Slovenija može početi sanaciju svog bankarskog sektora bez finansijske pomoći evropskih partnera“, navodi se u Rehnovom saopćenju.

Još jedna mjera vladinih reformi je da se četiri milijarde eura loših kredita i imovine prebaci u jednu takozvanu “lošu” banku koja će ta sredstva kasnije pokušati prodati na tržištu kapitala.

Tako se planira osigurati blizu 1,6 milijardi koje će direktno ići u državni budžet.


Denis Oštir o pomoći bankama u Sloveniji

Radi prikupljanja sredstava potrebnih za rekapitalizaciju banaka, Slovenija je u srijedu emitirala obveznice u vrijednosti od milijardu eura, kazao je u četvrtak slovenski ministar finansija Uroš Čufer.

Vanredna sjednica

Slovenska opozicija tražit će da se o odgovornosti za stanje u bankama koje su otkrila stresni testovi održi vanredno zasjedanje Parlamenta

„Zatražit ćemo vanrednu sjednicu o problematici kapitala banaka i sanaciji bankovnog sistema jer Vlada očito ne namjerava utvrditi ko je odgovoran za nastalo stanje“, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani potpredsjednik zastupničkog kluba Slovenske demokratske stranke (SDS) Zvonko Černač.

Stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša i najjača je opoziciona stranka u sadašnjem sastavu Parlamenta tvrdi da rezultati stanja u bankama, objavljeni u četvrtak, nisu ohrabrujući.

Stranka je navela da će na vanrednoj sjednici tražiti da se završe sudski postupci protiv kriminalnog djelovanja u bankama, te da odgovornost snose uprave i nadzorni odbori banaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije